Ga naar hoofdinhoud

Lacom last dag en nacht onbemand

Driek Lammers in de geautomatiseerde robotlasstraat.

Twintig jaar geleden was Lacom een van de eerste toeleveranciers die de CNC-machines automatiseerde met robotbelading. Nu doet directeur Driek Lammers hetzelfde in de lasafdeling. Daarover vertelt hij en laat hij zien in de nieuwe MTL Metaal Magazine.

Lacom heeft afgelopen voorjaar de eerste automatische lasstraat in gebruik genomen. Een cel met 72 palletplaatsen, een palletwisselaar en twee lasrobots. Een concept voor 24/7 onbemand robotlassen van kleine series en zelfs enkelstuks die de doorlooptijd en kwaliteit een boost geeft.

Automatisering bij Lacom in Budel is door Lammers al heel vroeg hoog op de agenda geplaatst. Daar plukken we nu de vruchten van, zegt hij. Het zorgt voor een efficiënte productie van onderdelen, voor zowel externe klanten als de eigen Kinetic-laadkraan. Dat maakt dat de marges voor het bedrijf, ondanks prijsdruk, op peil blijven.

Samen met Kumatech en Valk Welding heeft Lacom een geautomatiseerde lascel gebouwd. Niet voor grote series maar juist voor kleine batches of zelfs enkelstuks.

Basis vanuit eigen product

Lacom is gestart met één Panasonic-lasrobot. Zodra deze voldoende uren draait, wordt aan de andere zijde de tweede robot geplaatst. Alles is hier al op voorbereid.

Dit idee had de ondernemer jaren geleden al, maar toen was de technologie nog niet zo ver. Bovendien had Lacom nog geen eigen product. Dat is nu veranderd, want sinds 2020 bouwt en verkoopt Lacom de Kinetic verrijdbare autolaadkranen onder eigen regie.  Hij vertelt in het vakblad tevens waarom dit fundament nodig was en hoe zijn klanten er de vruchten van plukken

Hij ziet tevens dat prijs niet langer bepalend is voor opdrachten, maar dat andere aspecten belangrijker worden. Dat maakt dat meer geproduceerd gaat worden in de regio West-Europa.

Aantrekkelijk voor werknemers

Lacom is door de automatisering als bedrijf tevens aantrekkelijker geworden voor werknemers, zegt Lammers. “We trekken betere vaklieden aan. We vinden gemakkelijker hbo’ers omdat ze hier met moderne machines kunnen werken. De vernieuwing zorgt namelijk voor uitdagingen.” Juist deze hbo’ers heeft Lacom nodig omdat de aansturing verandert en de hoeveelheid engineering toeneemt.

In vakblad MTL Metaal Magazine

Lees in de nieuwe MTL Metaal Magazine (vanaf pagina 26) alles over de geautomatiseerde lascel met palletplaatsen voor lasmallen, de constante kwaliteit en de keuze van het bedrijf om vakmanschap in de productie te houden (premium).

Nog geen abonnee? Bekijk de mogelijkheden
Haal meer uit uw abonnement: Activeer uw account
Adverteren? Bekijk de advertentiemogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven