Krukas bewerken met WFL-vormfrees • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Krukas bewerken met WFL-vormfrees

De nieuw vormfrees die, aldus WFL, ondersnijdingen met de hoogste precisie produceert.

WFL komt met een nieuw ontwikkelde vormfrees waarmee de undercuts (ondersnijdingen) op grote krukassen aanzienlijk verbeterd worden. Doordat het oppervlak na deze bewerking spiegelglad wordt, zijn verderop in het proces minder bewerkingen nodig.

De nieuwe vormfrees werkt met trillingsdempers voor trillingsvrije bewerking, een instelelement voor het voorinstellen op de micrometer nauwkeurig en grote, scherpe wisselplaten voor maximale precisie.

Ondersnijding klant- of type-specifiek

Bij het bewerken van krukassen van grote diesels, die gebruikt worden voor de scheeps- en energietechniek, worden aan de linker- en rechterzijde van elke krukas aan het einde van de diameter een ondersnijding gemaakt.

Deze ondersnijdingen hebben een vorm die klant- of typespecifiek is. Elke krukasfabrikant produceert dus, afhankelijk van het type, zijn eigen ondersnijdingen, die krukaslagers in radiale en axiale richting vrijmaken.

De nieuwe afwerkfrees kan in een testwerkstuk bijvoorbeeld een ondersnijding maken met axiale diepte van 25 mm en een radiale diepte van 0,7 mm. Deze gehele ondersnijding kan met één enkele omloop worden geproduceerd.

Nu nog vaak handmatig

De meeste ondersnijdingen van dit type worden nu vaak nog handmatig gepolijst nadat de krukas is geslepen. Dit polijstproces is zeer secuur werk, omdat bestaande bewerkingsgroeven op dit punt tot breuk van de inkeping van de krukas kunnen leiden. En aangezien er op een 9-takt krukas 18 ondersnijdingen van dit type gepolijst moeten worden, is het risico groot.

Dit handmatige bewerkingsproces kost niet alleen veel tijd. Het wordt ook pas uitgevoerd op een moment dat de hoofd- en penlagers al geslepen zijn. Juist bij handmatig polijsten, kan de polijststift in het ergste geval de hele krukas onbruikbaar maken doordat de diameter beschadigd raakt.

Logisch dus dat er bij krukasfabrikanten veel vraag is naar een manier van produceren die de best mogelijke oppervlaktekwaliteit proceszeker levert.

Proceszekere ondersnijdingen

De nieuwe vormfrees van WFL. De Oostenrijkse producent belooft de beste oppervlaktekwaliteit bij de bewerking van krukassen (foto’s: WFL).

WFL had als doel een precisievormfrees te bouwen. Het resultaat is een speciale ondersnijfrees, een zeer nauwkeurig vervaardigd gereedschap waarmee een oppervlaktekwaliteit van < Ra 0,4 kan worden behaald en waarbij er geen stappen in het radiusbereik optreden.

Meestal heeft zo’n frees meerdere inserts om de hele vorm te bedekken. De overgang tussen die wisselplaten is dan ook zichtbaar als spoor op het werkstuk. Om dit op te lossen gebruikt WFL bij de nieuwe ondersnijfrees zeer grote, individueel geslepen wisselplaten. Deze zorgen tevens voor maximale precisie en oppervlaktekwaliteit.

Hoge doorvoersnelheid, korte bewerkingstijd

De vormfrees heeft behalve deze grote wisselplaten, een zeer groot, effectief aantal tanden voor hoge doorvoersnelheden en korte bewerkingstijden. Om de verplaatsingskracht te minimaliseren, worden de snijkanten vlijmscherp geslepen

Door de ongunstige storingscontour van een krukas hebben gereedschappen voor het bewerken van krukassen grote uitsteeklengtes nodig. WFL heeft daarvoor een uiterst stabiele gereedschapshouder ontwikkeld die geschikt is voor dergelijke vormfrezen en die de mogelijkheid biedt om de radiale en axiale uitloop fijn af te stellen.

Trillingsvrije bewerking dankzij de trillingsdempers dicht bij de snijkant van het gereedschap.

Rondloopfouten vermijden

Bij dergelijk precisiegereedschap moeten rondloopfouten worden vermeden, omdat het gereedschap dan altijd pas op het hoogste punt snijdt en niet rondom werkt, zoals zou moeten. Daarom heeft WFL in de nieuwe vormfrees een instelelement ingebouwd, waarmee het gereedschap in de machine radiaal en axiaal in het µm-bereik kan worden uitgelijnd.

Daarnaast is het gereedschap voorzien van trillingsdempers zodat er tijdens de bewerking geen trillingen ontstaan. In tegenstelling tot andere concepten, bevinden deze dempers zich bij de nieuwe vormfrees niet in het achterste gedeelte van het gereedschap, maar zeer dicht bij het snijvlak. Zo worden trillingen effectief voorkomen.

WFL-bewerkingscycli

Om de krukas effectief te bewerken, is overigens niet alleen goed gereedschap nodig, maar ook de juiste WFL-bewerkingscycli. Bij het induiken en weer intrekken van de frees wordt bijvoorbeeld een zeer kritisch punt gepasseerd. Op dit gebied gelden andere snijomstandigheden dan tijdens de rest van het bewerkingsproces. Om daarbij fouten te voorkomen, bieden (behalve de frees), de juiste software en jarenlange ervaring ondersteuning.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven