Ga naar hoofdinhoud

Koud bewerken van precisiedelen met ECM

Electrochemical machining (ECM) geldt als een technologie met veel onbenut potentieel voor het bewerken van metalen producten met fijne en complexe details. Het is een technologie die zijn waarde kan bewijzen in een productieomgeving, hoewel electrochemical machining momenteel nog een nichetechnologie is.

Op het eerste gezicht lijkt electrochemical machining op eroderen. De bewerking gebeurt contactloos; er wordt gebruik gemaakt van stroomimpulsen. Het grote verschil zit echter in de vloeistof waarin de bewerking plaatsvindt. Bij eroderen isoleert het diëlectricum. Het overslaan van de vonk zorgt voor de materiaalafname. Bij electrochemical machining (ECM) geleidt de vloeistof (het elektrolyt), zodat de elektrische stroom ervoor zorgt dat metaalionen loslaten.

  

 

Weinig aanbieders

Het aantal spelers in deze markt is op de vingers van één hand te tellen. Daarbij bieden ze deels verschillende technologie aan. Er bestaat namelijk een wezenlijk verschil tussen electrochemical machining (ECM, onder andere Sitec en Emag) en precise electrochemical machining (PemTec en Emag). Hierboven een video van PemTec en hieronder een video van Emag.

 

 

In een volgend nummer van Metaal Magazine in een driepagina-artikel meer informatie over electrochemical machining (ECM).  Als u dit niet wilt missen, neem dan nu een abonnement.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven