Korte berichten TechniShow en ESEF • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Korte berichten TechniShow en ESEF

Metaal Magazine heeft kort nieuws voor de TechniShow en ESEF (nog t/m 23 maart) op een rijtje gezet. Dit overzicht geeft een indruk, maar is lang niet uitputtend. Bekijk ook de talloze nieuwsberichten in ons Dossier.

Robotisering/Automatisering

Fanuc heeft de Europese lancering van de nieuwe Scara robot, die beschikt over de allernieuwste Compact Plus Controller. Programmeren gebeurt niet meer via de Teach Pendant maar door de nieuwe ‘webbased iRProgrammer software-interface’, via pc, tablet of smartphone. Met de Fanuc Robodrill Advanced freesmachine en de C800iB Robocut draadvonkmachine breidt het bedrijf het assortiment machines verder uit.

ABB laat onder meer zien dat samenwerking, digitalisering en eenvoud de pijlers zijn voor toegankelijke robotisering. Zo is de cobot YuMi eenvoudig in een productielijn te plaatsen. Met serviceprogramma Connected Services zijn robots via de cloud te monitoren. En via een speciale VR-app is in virtual reality te zien hoe een robottweeling er van dichtbij uitziet.

Naast meer high-end toepassingen met hoge snelheid en payloads, is er meer en meer vraag naar eenvoudigere en flexibel inzetbare robotsystemen, stelt Yaskawa. Daarom presenteert het bedrijf ondermeer de nieuwe HC10 cobot, die collaboratief en toegankelijk is. Deze cobot heeft een bereik van 1,2 meter en kan lasten tot tien kilo dragen.

Kuka toont drie verschillende applicaties met zijn cobot LBR iiwa en laat bezoekers zelf ondergaan hoe veilig en gebruiksvriendelijk deze collaboratieve robot is.

Lasrobotintegrator Valk Welding laat de voordelen van vision-toepassing op gerobotiseerde lassystemen zien. Het bedrijf demonstreert ondermeer lasnaadvolgen met haar eigen ontwikkelde Arc-Eye vison systeem op een lasrobotcel en een modulaire X-Y lasopstelling, alsmede off-site teaching met virtual reality technologie.

Halter CNC Automation demonstreert de LoadAssistant voor het beladen en weer ontladen van CNC-machines. Juist in een tijd dat marges onder druk staan, er gebrek is aan geschoold personeel, en klanten steeds kortere levertijden verwachten, kunnen productieprocessen met deze universele beladingsrobot, efficiënter verlopen.

Cellro toont de volgende stap in de ontwikkeling van haar Xcelerate automatiseringssysteem. Dankzij de Fixture Exchange (machineklemwissel) en Collet Exchange (spantangwissel) kan Xcelerate nu meerdere series aan frees- en draaimachines achter elkaar geheel automatisch uitvoeren.

De Laser Flex 4.0 en Basis Tower 4.0 staan in de schijnwerpers bij Remmert. De Laser Flex is een snelle oplossing voor het beladen en ontladen van lasersnijmachines. De Basis Tower is een slim opslagsysteem voor plaatmateriaal.

CNC-Consult laat productiebedrijven in de maakindustrie zien dat ze door de inzet van slimme software hun productiecapaciteit aanzienlijk kunnen verbeteren, zonder te investeren in nieuwe machines of extra apparatuur. “Bij 80% van de bedrijven kan de doorlooptijd met meer dan 50% worden gereduceerd.”

Heidenhain toont ondermeer de laatste ontwikkelingen rond Connected Machining. Zo krijgt de gebruiker met StateMonitor tools aangereikt om de productiviteit van machines te bewaken en te analyseren en de real-time status tot wel 30 machines te monitoren.

Buigen/kanten

SafanDarley toont op de beursstand onder meer de E-Brake Mini Cell (compacte buigcel), E-Brake Ultra 50T, de M-Shear (schaar met hybride aandrijving), E-Brake Econic (de nieuwste generatie kantpers), H-Brake Hybrid 110-3100 met E-Bend L Blue (blauwe lasersensoren) en de H-Brake Hybrid 110-1600. Alle kantpersen op de stand zijn gekoppeld aan een werkstation die diverse informatie realtime kan tonen, waardoor Industrie 4.0 aanschouwelijk wordt.

LVD plaatst de ToolCell 135/30 hydraulische kantbank die automatisch gereedschappen wisselt, en de Phoenix FL 3015, een flexibele en dynamische fiberlasersnijmachine die de meest uiteenlopende materiaalsoorten en –diktes aankan, op de stand. Daarnaast toont het bedrijf de geïntegreerde Cadman-software.

Ermak, in de Benelux vertegenwoordigd door Landré, toont twee kantpersen en de snelle servo-aangedreven Fibermak Momentum Gen-3 GForce van Ermak. De Fibermak GForce is voorzien van een snelle 4 kW IPG diodelaser en heeft een werktafel van 3.000 x 1.500 mm.

Voortman heeft een V310 geïntroduceerd, een variant met dezelfde snijtechnologieën als de V304 en V302 maar met additionele boorfunctionaliteit voor meer flexibiliteit. Verder is een snel V550-7 pons-/knipsysteem gelanceerd om de diversiteit en snelheid van productie te verbeteren.

Widenhorn pakt groot uit met CADCAM, calculatie, gereedschappen, lasersystemen, laserlenzen, snijonderdelen & automatisch nesten. Het bedrijf neemt ook deel aan de Guided Tours voor Plaatbewerking. Volgend jaar bestaat Widenhorn 100 jaar. Daarom zoekt het bedrijf ondermeer historische verhalen, documenten, oude gereedschappen, catalogi, advertenties en foto’s.

Lantek heeft een compleet assortiment oplossingen, inclusief CAD/CAM, om virtueel alle soorten plaatstaalmachines aan te sturen, geavanceerde nesting software, offerte- en kostencalculatiesoftware, planningssoftware en analyse.

Verspanen

Hermle staat op de TechniShow met 5-assige bewerkingscentra als de C42 met HS flex en de C22 met RS 05 in de High Performance lijn en in de Performance lijn de 5-asser C400 U met HS flex.

Dymato demonstreert machines van Hyundai Wia, Röders en Mitsubishi onder spaan. Te zien zijn ondermeer het nieuwste XF2000 vijfassige bewerkingscentrum van Hyundai Wia, speciaal ontwikkeld voor het 24/7 geautomatiseerd produceren van kleine precisie-onderdelen. Ook is er de XF6300 5-asser, uitgerust met de nieuwe intelligente i-Trol besturing. Het KF5600C verticale bewerkingscentrum, op de TechniShow met Heidenhain-besturing, is de opvolger van de F500Plus.

Promas zet in op de breedte van het assortiment met onder andere de nieuwe Hartford 5A-65EF, de compacte 508MT van Willemin-Macodel en de V5 5-asser van OPS Ingersoll. Primeur voor de TechniShow is de TX-serie multiturret draaibank met 3-voudige Y-as voor simultane bewerking van CMZ, net als de 5-assige Acura65 van Hedelius, die najaar 2016 op de markt kwam en in korte tijd is uitgegroeid tot een populair bewerkingscentrum.

De stand van Dormac staat in het teken van productieoptimalisatie, met een 13-tal draai- en freesmachines demogereed, waarvan een deel met geautomatiseerde machinebelading. Om ook de niet werkbare uren voor productie te kunnen benutten, levert Dormac-divisie DPA (Dormac Productie Automatisering) zowel standaard automatiseringsoplossingen met barfeeders, DPA Gantry Loaders, DPA Flex Loader als klantspecifieke automatiseringsoplossingen.

Mazak demonstreert 5-verspaningsmachines, waaronder de compacte Integrex i-300S en de multitasker Variaxis j-600/5X in hal 12, terwijl in hal 7 een live demo op de nieuwste Optiplex 3015 DDL te zien is. Deze Direct Diode Laser, de derde generatie vaste stof lasersnijmachine, heeft diverse intelligente setup- en monitoring-functies. Enkele machines hebben sturing ‘Smooth’ live draaien, terwijl simulaties in de Smooth-corner de voordelen aanschouwelijk maken.

Bendertechniek stelt onder andere een Ibarmia ZVH45 Star en een Matsuura MX-330 met 10-palletsysteem tentoon. Zusterbedrijf Bender AM laat de EOS M290 metaalprinter zien. En omdat het bedrijf sinds kort Gefertec voert, staat hiervan een AM-machine die gebruikmaakt van oplastechniek, voor grote productievolumes. Op de stand staat verder een volledig 3D-geproduceerde, werkende, motorfiets.

DMG Mori toont de DMU 50 als een van de highlights op de stand, en verder wordt de garantietermijn van 36 maanden op de Masterspindels onder de aandacht gebracht.

Oude Reimer showt ondermeer de Benzinger GoFuture B3, een CNC precisie draaimachine met hoofd- en tegenspil, beide met een C- en Y-as. Dit exemplaar is al verkocht en gaat vanaf de beurs direct naar de klant. Op de stand staan ook de Chiron FZ12 FX, de nieuwe 5-asser, en de nieuwe Star SR-32, in meest recente upgrade.

Gereedschappen/grijpers

Dormer Pramet laat bij de DMG Mori-stand onder meer de Force X volhardmetalen boren zien, hoge voedingsfrezen en wisselplaten, nieuwe hardmetaalsoort voor staal en Hydra boren. Ook wordt de hele Shark Line-serie van materiaal specifieke tappen getoond, inclusief de nieuwste toevoegingen van de 3xD tappen voor staal en roestvast staal.

Haimer staat, behalve bij Oude Reimer en DMG Mori, voor het eerst ook met een eigen stand op de TechniShow, ondermeer met de Microset voorinstelapparaten. De nieuwe Power Clamp i4.0-serie is klaar voor Industrie 4.0, omdat deze geautomatiseerd krimpen mogelijk maakt. De krimpmachines worden gepresenteerd in een nieuw ontwerp met geïntegreerd koelsysteem. Standaard maakt de gepatenteerde NG-spoel het krimpen van gereedschapsdiameters van 3 tot 32 mm mogelijk. Interfaces voor datacommunicatie met productienetwerken en optioneel beschikbare scanners voor het uitlezen van krimpparameters maken deze serie eveneens Industrie 4.0-gereed.

Goudsmit Magnetics introduceert de recent ontworpen magnetische Powergripper, die geschikt is voor meerdere toepassingen. Hij kan dienen als hefmagneet voor het opnemen of vastgrijpen van zware ferromagnetische delen vanaf 6 mm, zoals massief stalen balken, roosters, platen of freesdelen, maar is ook toepasbaar als handlingmagneet in robottoepassingen of bij plasmasnijmachines.

Schunk toont de Co-Act JL1, ’s werelds eerste collaborative grijper die direct samenwerkt en communiceert met de mens. De grijper heeft een meegevende buitenkant met afgeronde hoeken, geïntegreerde bescherming tegen het verlies van werkstukken en een led-paneel waarmee de grijper met de operator communiceert.

Zagen

Hoffmann-Metalcare toont de nieuwe volautomatische bandzaagmachine E-530 van Everising. Het robuuste, stijf geconstrueerde 2-koloms machineframe van de E-530 maakt een hoge zaagsnelheid mogelijk terwijl vibraties van de zaagband actief worden voorkomen, zelfs bij het zagen van harde materialen. De machine heeft een tweezijdige, lineaire geleiding op het portaalframe. Voor de aanvoer van zaagmateriaal wordt gebruikgemaakt van een anti-slip-klemunit met lineaire geleiding en hoge precisie.

DoAll laat de begin dit jaar in Nederland gelanceerde eigen ‘Lintzaag-app’ zien, die voor en tijdens het zaagwerk informatie verschaft. De app rekent bijvoorbeeld de zaagtijd uit op basis van de ingevoerde materiaalsoort- en afmetingen. Ook adviseert de app een bijpassende type lintzaag en zetting met daarbij het artikelnummer.

Overig

Lubsolutions Benelux uit Gorinchem presenteert naast de universele metaalbewerkingsemulsie Ecocool Ultra-Motive, de Oil Grazer M3 olie-afscheider en het nieuwe ‘Industrie 4.0-ready’ in-line meet- en analysesysteem L-Smart. Daarmee wordt de basis gelegd voor het duurzaam toepassen van metaalbewerkingsemulsies bij het verspanen.

ESEF

Op de ESEF toont Mparts ondermeer het nieuwe pakket easyE–line actuatoren van Bansbach. Verder worden drukvoegmachines gepresenteerd voor clinchen, industriële persen, een assortiment metalen en kunststof sloten, sluitingen en scharnieren, norm-, machine- en bediendelen, alsmede spelingsvrije precisie kogelgeleidingen, kabelbinders, krimpkousen en doorvoeren.

Hopman Machinefabriek presenteert zich op de ESEF met diepgatboren, CNC-verspanen, RVS constructie en machinebouw. Het bedrijf kan boorbewerkingen tot 8.000 mm lengte en tot ø 135 mm aanbieden.

Meer info

Bekijk meer informatie van standhouders in Dossier TechniShow 2018

Bekijk Metaal Magazine nummer 2 met een uitgebreide voorbeschouwing op de TechniShow
Abonneer u op Metaal Magazine

Lijst deelnemers (met standnummers)
(wijzigingen voorbehouden)

Beursplattegrond TechniShow
(wijzigingen voorbehouden)

Beursplattegrond ESEF
(wijzigingen voorbehouden)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven