Koppeling tussen CAD en CAM moet betrouwbaar zijn • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Koppeling tussen CAD en CAM moet betrouwbaar zijn

De Daishin helm, geprogrammeerd met Hypermill, geeft de mogelijkheden weer van hedendaagse complexe bewerkingen (foto: CNC Consult)

Op de EMO Milano 2015 zullen ook CAD/CAM- en besturingsleveranciers de laatste ontwikkelingen presenteren. Een snelle en betrouwbare koppeling tussen CAD, CAM en machinebesturing speelt een belangrijke rol.

“Het CAM-systeem moet CAD-data direct kunnen oppakken met behoudt van ontwerpeigenschappen en -informatie. Vervolgens moet de overgang tussen CAM en NC feilloos gaan”, vertelt Edwin Schlief van LCMC uit Apeldoorn. Het CAD/CAM-gedeelte is verantwoordelijk voor de geometrie van het werkstuk en de CNC-besturing voor het aansturen van de machine. De communicatie tussen beide systemen was vaak minder eenvoudig. De laatste jaren is er een tendens ontstaan om de overgang te vereenvoudigen en te versnellen.

Heel open

Paul Venema van Heidenhain uit Ede vertelt: “We zijn als besturingsfabrikant heel open naar de CAD/CAM-leveranciers zodat er een optimale koppeling ontwikkeld kan worden”. Ook Schlief geeft aan dat machinebouwers, CAD/CAM-, en besturingleveranciers tegenwoordig een nauwe samenwerking hebben. “Vroeger moesten we zelf een nieuwe machine gaan doorlichten, tegenwoordig krijgen we 3D-bestanden van de hele machine toegestuurd.”

Simulatie

Daniel Kofman van Siemens vult aan: “We zijn door de overname van NX nu zelf eigenaar van een CAM-systeem, maar werken ook samen met alle belangrijke CAM-leveranciers zoals Hypermill en Esprit.” “De uitdaging op dit moment zit hem in een totale procesoptimalisatie waarmee vanaf een 3D-model in korte tijd een optimaal NC-programma betrouwbaar op de machine kan worden opgestart, gebruikmakend van gereedschappen, opspanningen en meetmiddelen die op tijd, vooringesteld en goed georganiseerd bij de machine zijn”, aldus Maarten van Teeffelen van CNC Consult uit ’s-Hertogenbosch. Simulatie is cruciaal. “Je gaat er snel vanuit dat het programma goed is wanneer het uit het CAD/CAM-systeem komt, maar omdat er veel vertaalslagen worden gemaakt, kunnen er toch fouten insluipen. Daarom is simulatie cruciaal”, vertelt Schuitemaker.

In het komende nummer van Metaal Magazine brengen wij een vierpagina-artikel met ontwikkelingen over CAD, CAM en CNC. Wilt u dat niet missen, neem dan nu een abonnement. Abonnees van Metaal Magazine krijgen deze week toegang tot een digitale versie van dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven