'Koper en nikkel in 2020 ‘het nieuwe goud’' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Koper en nikkel in 2020 ‘het nieuwe goud’’

Koper en nikkel zijn dit jaar mondiaal de basismetalen waarbij de meeste groei te verwachten is. Met name de vraag naar koper zal flink toenemen, verwachten deskundigen. Dat maakt dat ook de prijzen zullen stijgen. Over aluminium zijn deskundigen het minder eens. Ook is nog onduidelijk hoe de huidige politieke spanningen tussen de VS en Iran zullen doorwerken, na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani.

Volgens Bloomberg zijn Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, Citigroup Inc en Standard Chartered Plc alle optimistisch over koper, mede omdat een opleving van de wereldwijde economie wordt voorspeld.

Bovendien lijkt de handelsoorlog tussen de VS en China nu (voorlopig?) te zijn beslecht. Ook hebben Chinese smelters het aanbod verminderd zodat de voorraden konden afnemen. Koper wordt veelvuldig gebruikt, onder meer in auto’s en elektronica.

Ook voor nikkel zal de vraag toenemen, evenals de prijzen. De grondstof is, net als koper en kobalt belangrijk voor het maken van onder meer oplaadbare litium-ionaccu’s van elektrische auto’s en voor rvs.

‘Tekenen van herstel’

De vraag naar basismetalen stagneerde afgelopen jaar, waardoor er prijzendruk ontstond. Toch zien analisten van ABN Amro voorzichtige tekenen van herstel, vooral in opkomende landen, meldt finanzen.nl.

Citi geeft voor 2020 ook een groeiverwachting af voor aluminiumoxide, dat gebruikt wordt voor de productie van aluminium. Morgan Stanley ziet dat wat minder. Ook ABN Amro is minder positief over de aluminiummarkt.

Morgan Stanley verwacht – behalve groei in koper – vooral groei in kobalt. IJzererts, lithium en zink zijn het minst favoriet. ABN Amro ziet juist potentie in zink, al is de vraag- en aanbodverhouding er niet optimaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven