Kiekens: ‘Tools voor grip op processen’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Kiekens: ‘Tools voor grip op processen’

Kiekens Almelo heeft meer inzicht in de eigen productie- en logistieke processen gekregen, en dus ook meer grip op die processen, dankzij de Smart Production Suite en shopfloor-app van Smart Production Solutions. Het bedrijf voor industriële ontstoffing kreeg dankzij de implementatie een extra schil om het ERP-systeem. “Hiermee kunnen we de productiecapaciteit beter in de gaten houden en hebben we meer zicht op orders in de pijplijn”, aldus Kiekens-directeur Menno Meijer.

De producent van stofafzuiging, filtratie, ventilatie en ontstoffingssystemen,onderscheidt zich van de concurrentie door een eigen productie in Nederland. Maar de steeds grotere focus op maatwerk en engineer-to-order-processen leidde tot meer druk op de planning. “Onze ERP-software was onvoldoende in staat om ons zicht te geven op de planning, de productiecapaciteit voor de orders in de pijplijn”, zegt Menno Meijer.

“Vanaf het moment dat we zijn gaan zoeken naar tools die ons wel het gewenste inzicht en grip konden geven, kwam Smart Production Solutions direct in beeld. Zelf kende ik de oprichters en ik wist dat ze konden leveren waaraan wij behoefte hadden.”

API’s gekoppeld aan ERP

De Smart Production Solution Suite en shopfloor app zijn met behulp van API’s (application programming interfaces) verbonden met het ERP. “Deze naadloze koppeling zorgt ervoor dat Kiekens bij de ontvangst van een order direct kan aangeven wanneer het deze kan uitleveren”, aldus Smart Production Solutions.

“Voor de implementatie deden we dat op basis van een veilige marge en kennis van onze mensen”, vertelt Meijer. “Nu geeft het systeem aan over welke capaciteit  we kunnen beschikken en houdt daarbij zelfs rekening met zaken als ziekteverzuim en machines die buiten bedrijf zijn. Klanten krijgen nu van ons een datum op basis van feiten, niet op basis van gevoel.”

Geen scanners meer

Als er een wijziging plaatsvindt in de planning kan de werkvloer deze met behulp van de shopfloor app direct opvolgen. Daarmee is fysiek naar de fabrieksvloer lopen niet langer nodig, evenmin als het doorstrepen van de papieren planning. De slimme software geeft de werkvloer als het ware een stuur in handen, waarmee ze direct kunnen anticiperen op wijzigingen.

Meijer: “De shopfloor app is overzichtelijk en makkelijk in gebruik. Dat is belangrijk, want de mensen op de werkvloer zijn geen IT’ers. Met de ingebruikname van de shopfloor app hebben we ook afscheid van de scanners kunnen nemen. Deze werkten niet altijd naar wens.”

Betere forecast

De nieuwe softwaretools ondersteunen de transformatie die Kiekens doormaakt. “We gaan van een productiebedrijf naar een onderneming die sterk klantgericht werkt. Dat moeten we ook goed managen en deze applicaties kunnen daarbij helpen.”

Van wennen is nauwelijks sprake, stelt de Kiekens-directeur. “Er is meer transparantie, meer grip, we kunnen de benodigde capaciteit beter forecasten.” Dat laatste heeft ook een positief effect op de voorraad, omdat de voorraadbehoefte beter te voorspellen is.

Soepele implementatie

De nieuwe applicaties zorgen voor de gewenste administratie en planmatige ondersteuning. “De keuze om met deze tools te gaan werken heeft goed uitgepakt, de implementatie verliep goed en we hebben de transparantie gekregen waar we naar zochten. Hiermee kunnen we onze klanten betrouwbaardere informatie geven en verder groeien”, aldus Meijer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven