Joop van Zanten Staalservice optimaliseert freesafdeling • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Joop van Zanten Staalservice optimaliseert freesafdeling

Joris Seinhorst (rechts) van CNC Totaal neemt het personeel van Joop van Zanten mee in het nieuwe proces.

Joop van Zanten Staalservice in Veenendaal is gestart met het optimaliseren van de freesafdeling, door de productie volledig te automatiseren en te digitaliseren. CNC Totaal uit Ulft is hiervoor een uitgebreid traject gestart. De CNC kennispartner heeft de freesafdeling onder de loep genomen, geperfectioneerd en klaar gemaakt voor de toekomst.

“Ons doel is om alle complexe bewerkingen in eigen huis te houden”, vertelt Bart Kroesbergen, directeur van Joop van Zanten Staalservice. “Dat betekent dat je continu moet investeren in machines, gereedschappen, software, opleiding en coaching.”

‘Kennis ontbrak’

“De wil om te investeren was er, de kennis om een productieve freesafdeling op te zetten ontbrak. Die kennis hebben we gevonden bij CNC Totaal.” CNC Totaal biedt zich aan als een CNC kennispartner voor het optimaliseren van het complete productieproces.

“We zien dat productiebedrijven steeds vaker in de knel komen als het gaat om kennis”, geeft Jeroen Thiele van CNC Totaal aan. “Om die bedrijven te helpen om meer rendement uit hun CNC-machinepark te halen, bieden we uitgebreide optimalisatietrajecten aan en leveren we trainingen, opleidingen en zelfs interim vaktechnisch personeel.”

CNC Totaal kijkt altijd naar het totaalplaatje, waar training en kennisoverdracht niet mag ontbreken. “Zo kunnen we zowel de beslissers als het uitvoerende personeel meenemen in de hele optimalisatietransitie”, aldus Thiele.

Twee verticale CNC-freesmachines

Joop van Zanten Staalservice en CNC Totaal hebben samen het gehele productieproces en de gewenste doelen in kaart gebracht. Aan de hand daarvan is een roadmap opgesteld om de beoogde doelen te realiseren met het oog op kostenefficiency, flexibiliteit en rendement.

CNC Totaal denkt als kennispartner ook mee in de bewerkingsstrategieën (foto’s: CNC Totaal).

Besloten werd om de freesafdeling uit te breiden met twee verticale CNC-freesmachines voor het bewerken van complexere werkstukken.

Behalve het aankooptraject van de bewerkingsmachines, ondersteunt CNC Totaal ook bij de keuze voor de opspanmiddelen, het type gereedschap en de bewerkingsstrategieën. Zo is de ene freesmachine uitgerust met een magneetplaat, terwijl de andere machine voorzien is van een nulpuntspansysteem. Hierdoor kan flexibeler geanticipeerd worden op wisselende werkstukken.

‘Betrek werknemers bij proces’

“Bij het doorvoeren van veranderingen is het belangrijk om werknemers te betrekken bij het proces”, stelt Kroesbergen. “Mensen gaan liever verandering uit de weg en daarom is het voor ons echt een meerwaarde dat een partij als CNC Totaal de kar trekt.”

“Met Joris Seinhorst van CNC Totaal als interim voorman, worden onze medewerkers meegenomen in die verandering en leren ze in de praktijk hoe en waarom bepaalde bewerkingen en handelingen worden verricht. Alleen zo kunnen we een hoger niveau bereiken en ons profileren als ‘One Stop Shop’.”

‘Spiltijd drastisch verhoogd’

Behalve de 2 nieuwe freesmachines maakt de freesafdeling ook gebruik van een grote bedfreesmachine voor lange werkstukken. “Puur door de manier van opspannen en na te denken over de bewerkingsstrategie, hebben we de spiltijd van 14% kunnen verhogen naar 65%”, vertelt Seinhorst.

“Overdag spannen we op, zodat er in de avond- en nachturen tot wel twintig uur onbemand geproduceerd kan worden.”

CNC Totaal blijft betrokken bij het optimalisatietraject totdat alles tot in de puntjes verloopt. Vaak kunnen dit soort trajecten maanden tot jaren in beslag nemen omdat er zoveel variabelen zijn die invloed hebben op het proces.

“Technologie gaat razendsnel. Heb je het ene proces goed ingericht dan is er altijd weer een volgend proces dat kan worden verbeterd. Als kennispartner zorgen we dat onze klanten altijd up-to-date zijn van de laatste ontwikkelingen”, zegt Thiele.

‘Azië de baas blijven’

 “Om Azië de baas te blijven, moeten we slimmer, sneller, completer en goedkoper gaan produceren”, zegt Kroesbergen. “Mede dankzij de uitstekende samenwerking met CNC Totaal kunnen we snel grote stappen maken in de optimalisatie van onze productieprocessen.”

Joop van Zanten Staalservice is gespecialiseerd in het bewerken van staalplaat in het midden en dikkere segment (van 3 mm tot 250 mm).

Met de digitalisering en optimalisering van het productieproces wil het bedrijf geen onnodige voorraad, seriegrootte 1, een geautomatiseerde werkvoorbereiding en binnen 48 uur leveren. Zo is de voorraad staalplaat, in samenwerking met de toeleveranciers, geminimaliseerd om ruimte te creëren in de productiehal.

Door de samenwerking met de staalleveranciers is een zeer groot aanbod materiaal beschikbaar en snel leverbaar. Dit betekent dat staalplaten die in het bedrijf circuleren voor het overgrote deel nodig zijn voor bestaande orders.

‘Hele proces automatiseren’

Het bedrijf uit Veenendaal wil op korte termijn het hele proces van aanvraag tot levering geautomatiseerd laten verlopen. “Met als einddoel een fabriek met vakmensen die de productieprocessen steeds slimmer maken”, aldus Kroesbergen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven