Jadima vraagt meer stabiliteit bij grote matrijsdelen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Jadima vraagt meer stabiliteit bij grote matrijsdelen

De nieuwe T6-2300 freesmachine in bedrijf bij Jadima. De spindel is in staat om over een hoek van ± 98º te kantelen zodat de matrijsdelen vijfassig bewerkt kunnen worden (foto’s: Jadima)

Met de nieuwe Tiltenta 6-2300 (kortweg T6-2300) pendelfreesmachine van Hedelius kan gereedschapmaker Jadima in Ede met name bij de bewerking van grotere matrijsdelen veel beter uit de voeten. Zowel qua bewerkingen, snelheid en nauwkeurigheid biedt de machine volgens directeur Jan van der Wilt nieuwe mogelijkheden.

Volgens het bekende Hedelius-concept beschikt de T6-2300 over een vast bed met een lengte van 2.300 mm, met aan een zijde daarin opgenomen een rondtafel met een diameter van 630 mm. Om vijfassige bewerkingen mogelijk te maken neemt de spindel naast de drie lineaire assen ook de B-as voor zijn rekening, waarbij een kantelbeweging over ± 98º mogelijk is. Het werkstuk hoeft alleen geroteerd te worden. Voor Van der Wilt biedt dit principe met name voordelen bij de bewerking van grotere matrijsdelen. “Een draaitafel is in zo’n situatie veel stabieler dan een draaikanteltafel.” De draaitafel op de T6-2300 is geschikt voor een werkstukmassa tot 900 kg.

De T6-2300 is uitgerust met een hogedrukkoeling door de spindel en ook dat is voor Van der Wilt een belangrijk pluspunt. Moesten diepe gaten (tot soms wel 600 mm) in het verleden tweezijdig worden geboord met spiraalboren, nu kan dat in één boring worden gerealiseerd met behulp van eenlippenboren. “Dat levert tijdwinst op en biedt meteen een hogere nauwkeurigheid”, zo vat hij de voordelen samen. Door het plaatsen van een tussenschot op het bed kan de T6-2300 in principe als pendelmachine worden gebruikt, maar dat is bij Jadima niet het geval. “Bij grotere werkstukken en langere gereedschappen heeft de spindel vaak het hele bed al nodig om voldoende armslag te hebben voor zijn bewerkingen”, aldus van der Wilt. Als de situatie het toelaat worden wel meerdere producten opgespannen die dan verder onbemand kunnen worden afgewerkt. De machine is voorzien van een gereedschappenmagazijn met veertig posities, dat is gekoppeld aan de Y-as om een gereedschap op elk moment zo snel mogelijk te kunnen wisselen.

De machines van Hedelius worden in ons land op de markt gebracht door Promas in Maasbree. Promas was bij Jadima al in beeld vanwege service en onderhoud aan een deel van het overige machinepark. “Wij gaan echt voor service en bij Promas is dat altijd snel en nauwgezet geregeld”, zoals Van der Wilt aangeeft. “Dat heeft de keuze voor de T6-2300 zeker vereenvoudigd.” Daar komt bij dat de machine, net als de rest van het machinepark bij Jadima, is uitgerust met een Heidenhain-besturing en ook dat noemt hij een voordeel.

Hedelius t6-2300 hogedrukkoeling Jadima
Voor Van der Wilt is de hogedrukkoeling door de spindel een belangrijk pluspunt voor het bewerken van diepe gaten

Innovatief

Als gereedschapmakerij bedient Jadima met zijn matrijzen een breed segment van de markt. Dat strekt zich uit van de verpakkingsindustrie (doppen en sluitingen van consumentenproducten vooral) tot de medische industrie (bloedbuisjes en infuussystemen onder andere) en de bouwsector (inbouwdozen voor elektra en onderdelen in meterkasten). Meestal gaat het om het spuitgieten van kunststofproducten, maar ook matrijzen voor gietaluminium (Zamak) staan op het programma. In dit geval gaat het onder meer om sloten en sluitingen voor de bouw- en de fietsenindustrie.

Als kracht van Jadima noemt Van der Wilt de gedegen vakkennis en de nadruk die wordt gelegd op innovatie. Alles met het doel om de klant oplossingen en mogelijkheden te bieden bij het lanceren van nieuwe producten. “We evolueren mee met de eisen die de markt stelt”, zoals hij het formuleert. Het zo goed mogelijk bedienen van de bestaande klantenkring vormt daarbij het uitgangspunt. “Aan gelukzoekers die alleen voor de laagste prijs gaan hebben we geen behoefte.”

Tot de huzarenstukjes rekent hij onder andere matrijzen voor meercomponenten producten (bijvoorbeeld met een combinaties van kunststof en rubber) en matrijzen met een diversiteit aan kernen. In dat laatste geval komt er een complex patroon aan bewegingen om de hoek kijken, waarbij alles exact op elkaar afgestemd moet zijn. Het machinepark van Jadima wordt dan ook gekenmerkt door hoogwaardige en uitsluitend vijfassige bewerkingsmachines. Na de T6-2300 staat inmiddels ook een tweede C32U van Hermle op het programma, die samen met een eerder broertje aan een gezamenlijk magazijnsysteem met robot en 24 palletplaatsen gekoppeld zal worden. Daarnaast beschikt Jadima nog over twee zinkvonkmachines en een draadvonkmachine. Voordat de matrijzen worden afgeleverd worden ze eerst getest op een van de twee spuitgietmachines.

Jan van der Wilt Jadima
Directeur Jan van der Wilt bij een complexe matrijs met veel bewegende pennetjes, bedoeld voor de medische industrie. “We evolueren mee met de eisen die de markt stelt”

Jadima

Jadima (met zestien medewerkers) is in 1976 opgericht door Dick van der Wilt sr. en het bedrijf heeft sindsdien alle turbulenties binnen de wereld van de gereedschapmakerijen met glans doorstaan. Dankzij de focus op de klant en de realisatie van korte en betrouwbare levertijden, zoals Van der Wilt aangeeft. In het maaktraject wordt daarbij een groot deel van de verantwoordelijkheid bij de operators gelegd, die in feite zelf het hele proces rond de machine organiseren. Dat strekt zich uit van het bestellen van de benodigde materialen tot het maken van de bewerkingsprogramma’s. Naast de nieuwbouw van matrijzen verricht Jadima ook wel service en onderhoud aan matrijzen uit China en andere verre oorden. Want de nazorg blijft over dergelijke afstanden moeilijk te organiseren, zo leert de praktijk.

DOOR: JAN OONK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven