Introductie SolidWorks 2019 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Introductie SolidWorks 2019

SolidWorks 2019 biedt ook de mogelijkheid om groepen componenten in het design te simplificeren (rechts).

Dassault Systèmes heeft de 2019-versie van SolidWorks geïntroduceerd. Nieuwe functionaliteiten en verbeteringen zitten onder meer in grafische weergaven en mogelijkheden om commentaar toe te voegen en om data te delen met geselecteerde afnemers via html (dus websites).

Met SolidWorks 2019, een portfolio van 3D-ontwerp- en engineeringapplicaties, kan de ontwikkeling van producten worden versneld. Daarmee worden producten eerder productiegereed, maar het biedt klanten ook de mogelijkheden voor de creatie van nieuwe producten en experiences.

3DExperience

SolidWorks 2019 wordt ondersteund door 3DExperience-platform van Dassault Systèmes. Dit biedt functionaliteit om complexe ontwerpuitdagingen op te lossen en is ook voor detailengineering. Een deel van de nieuwe functionaliteit laat ontwikkelteams eenvoudiger grote hoeveelheden data managen en completere digitale representaties van hun ontwerp maken. SolidWorks 2019 bevat tevens nieuwe functies en workflows voor eenvoudiger samenwerken en het creëren van interactieve experiences tijdens de ontwerp- en engineeringfase.

Grotere ontwerpflexibiliteit

De 2019-versie van SolidWorks biedt grotere ontwerpflexibiliteit voor het snel analyseren en veranderen van modellen, dankzij de nieuwe ‘Large Design Review’-functionaliteit. Ook het aanpassen van views is aanzienlijk verbeterd, om te anticiperen op steeds snellere grafische hardware. Teams kunnen tevens eenvoudiger met mensen buiten hun ontwerpgroep communiceren, door opmerkingen te plaatsen bij onderdelen en assemblies, deze met het model op te slaan en te exporteren in PDF-formaat.

Extended Reality

Een andere belangrijke noviteit is SolidWorks Extended Reality (XR). Dat is een nieuwe applicatie voor het publiceren van SolidWorks CAD-scènes, met lichtbronnen, camera’s, materialen, texturen en animaties, die in VR, AR en webviewers te ervaren zijn. Zo is elke mogelijke textuur, ook bedrijfslogo’s, in te brengen voor plaatsing (in 3D) op het ontwerp

In combinatie met steeds beter betaalbare AR/VR-apparatuur kunnen ontwerpers en engineers SOLIDWORKS XR gebruiken voor het intern en extern samenwerken tijdens het reviewen van ontwerpen, maar ook ontwerpen overtuigender presenteren en gebruikers trainen in het assembleren van producten, waarmee het vertrouwen in ontwerpen tijdens het hele ontwikkelproces verhoogd kan worden. 

Spectroscopic Explorer 

SolidWorks 2019 is geschikt voor grote ontwerpprojecten als de telescoop  Maunakea Spectroscopic Explorer.

Canada France Hawaii telescope facility gebruikt SolidWorks voor de implementatie van de Maunakea Spectroscopic Explorer. “Dit is een 10-meter-klasse telescoop die nieuwe mogelijkheden gaat bieden voor wetenschappelijke ontdekkingen”, zegt Greg Green, werktuigbouwkundig ontwerper en instrumentenmaker van de faciliteit op Hawaii.

“Onze ontwerpprocessen leveren grote datasets op. De definitieve productieversie van onze telescoop bestaat uit ruim 100.000 onderdelen. Daarom hebben wij behoefte aan technologie die geschikt is voor grote ontwerpprojecten, zoals SolidWorks.”

Nederlandse gebruiker: Canline

Het Nederlandse Canline uit Eersel gebruikt SolidWorks al een jaar of 9, onder meer bij de engineering en ontwikkeling van productieprocessen voor metalen/aluminium blikjes en deksels: magnetisch, vacuüm of met lucht. Het bedrijf, dat turnkeyprojecten in transport- en handlingsystemen levert voor blikjesproducenten, gebruikt SolidWorks in de offertefase (quote) en voor de engineering, inkoop, productie, assemblage en installatie.

“Bij offertes laten we afbeeldingen zien in onze presentatie”, zegt Mark Veron, hoofd engineering & development  van Canline. “Dat geeft een mooi beeld. Met eDrawing-bestanden kunnen we het, zelfs met een app, mooi laten zien en is ook goed in en uit te zoomen.” Hij ziet zeker voordelen in de nieuwe optie om bestanden via html te tonen. “Dan hoef je geen zware bestanden meer te versturen en hoef je niet alle details prijs te geven.”

Beter databeheer

Hij ziet in PDM een beter beheer van de data. ‘Wij willen meer naar engineering-to-order en zelfs configure-to-order, dus sneller van engineering naar productie. Ook de verkoop moet daarin mee. En met DriveWorks zetten we een stip op de horizon waar we naar toe willen. Daarvoor moeten we gestructureerder gaan werken.”  

Gebruiksgemak, kwaliteit,  productiviteit

“SolidWorks 2019 bevat een groot aantal verbeteringen en innovaties die gebaseerd zijn op de feedback en wensen van onze SolidWorks-community”, zegt Gian Paolo Bassi, CEO van SolidWorks, Dassault Systèmes. “Wij blijven onze producten verbeteren op het gebied van gebruiksgemak, kwaliteit en productiviteit.”

“Verder biedt SolidWorks 2019 een volledig ecosysteem voor ontwerpers en engineers die performance, aandacht voor detaillering en innovatie belangrijk vinden, maar ook behoefte hebben aan de overtuigingskracht van VR en AR, of de prototyping-shop van de toekomst willen ervaren. Een omgeving waarin digitale ontwerpdata het visualiseren en verbeteren van 3D-onderdelen en het vertalen van virtuele ontwerpen naar de werkelijkheid vereenvoudigt.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven