Interactie tussen mens en Stäubli robot • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Interactie tussen mens en Stäubli robot

De TX2 van Stäubli is uitgerust met moderne sensoren waardoor de robot reageert op de aanwezigheid van mensen in zijn omgeving. Een omheining is daardoor overbodig (foto: Stäubli)

Stäubli heeft op de Automatica 2014 de nieuwe generatie TX2 robots samen met een CS9 controller gepresenteerd. De zesassige TX2 robot serie met nieuwe CS9 controller is gecertificeerd door TÜV en voldoet aan alle eisen van veiligheidscategorie SIL3-PIe.

In combinatie met de CS9 controller en de laatste technologische ontwikkelingen op het gebied van sensoren en mechatronica is het mogelijk om de TX2 robotserie zonder omheining te besturen. Hierdoor ontstaat een directe interactie tussen mens en machine. Innovaties zoals Safe Speed, Safe Stop en Safe Zone beschermen mens en uitrusting tegen schade. De Safe Speed en Safe Stop functies laten samenwerking tussen mens en machine toe zonder de behoefte aan een afsluitingsmechanisme. Safe Speed werkt als volgt: de robot gebruikt externe sensoren om te detecteren wanneer een persoon het werkgebied binnen komt en reduceert automatisch de snelheid tot een veilig niveau. Het grote voordeel is dat de robot kan blijven functioneren met een lage snelheid zonder dat de noodstop procedure onmiddellijk wordt ingeschakeld . Als de operator vervolgens te dichtbij komt, wordt de Safe Stop functie geactiveerd. De robot vermindert snelheid of schakelt volledig over op veilige modus. In dit geval worden alle vitale functies van de robot behouden zodat de machine direct door kan gaan met zijn werkzaamheden wanneer de operator het werkgebied weer heeft verlaten.

Veiligheid

Veiligheid was een hoofdcriterium voor het ontwikkelingsteam. Om maximale veiligheid te garanderen wordt elke beweging van de robot gecontroleerd door sensoren. Dit impliceert het registreren van alle coördinaten, snelheid en versnelling van de robot in real-time. De TX2 robotserie beschikt over zes digitale veiligheidsencoders en een geïntegreerd veiligheidsbord die allebei TÜV gecertificeerd zijn. Complexe grijpsystemen zijn één van de gevoeligste sleutelelementen in een robotcel. Dankzij de Safe Tool en Safe Zone functies kan een gebied aan het einde van de arm tool precies gedefinieerd en continu gecontroleerd worden. Als een obstakel gedetecteerd wordt binnen de afgelijnde veiligheidszone, stopt de robot automatisch. Schade aan dure handlingssystemen of procesuitrusting is hierdoor onmogelijk.

Dynamisch

De nieuwe generatie zesassige TX2 robots van Stäubli zijn lichtgewicht geconstrueerd en zijn daardoor dynamischer en efficiënter. De gesloten structuur van de robotserie en het feit dat die voldoet aan de beschermingsklasse IP65, maakt de TX2 serie ideaal voor gebruik in cleanrooms, applicaties waar hygiëne belangrijk is en zware omgevingen. Alle zesassige machines van de TX2 generatie hebben connecties onderaan de robot en kunnen zowel op de grond, aan de muur of aan het plafond gemonteerd worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven