'Integrale aanpak naar smart, duurzaam en efficiënt' • Metaal Magazine
Nieuws

Nederlandse maakbedrijven willen duurzamer, klimaatneutraal en circulair werken en tegelijkertijd hun efficiency en verdiencapaciteit vergroten. Toch is er nog geen grote omslag naar een efficiëntere en duurzamere productie- en logistieke keten. SAP, Siemens en T-Systems hebben daarom de handen ineen geslagen voor een ecosysteem om de Nederlandse industrie te versterken. Dit in navolging van het Duits-Nederlandse innovatiepact.

Hoewel op kleine schaal al veel gedaan wordt bij tal van bedrijven, aldus de drie Europese techbedrijven, blijft de grote omslag vooralsnog uit. Om op grote schaal een efficiëntere en duurzamere productie- en logistieke keten te realiseren, zijn namelijk verdergaande investeringen in digitalisering nodig, evenals de noodzaak om samen te werken in nieuwe ecosystemen, zo bleek onder meer uit de Industrie- en Energietop van maart 2021.

De samenwerking tussen SAP (applicatiebeheer (IT)), Siemens (operationele technologie (OT)) en T-Systems (systeemintegratie) in Nederland richt zich op enkele hoofdthema’s uit het innovatiepact: smart industry (industrie 4.0), energietransitie (duurzamere productie) en innovatieve technologieën.

‘Meerwaarde halen met smart factory en transparantie’

SAPSiemens en T-Systems zien de behoefte aan smart factory-oplossingen toenemen. Ook vraagt de markt om meer transparantie van productieprocessen en logistieke ketens. Met het volwassen worden van de technologische componenten van industrie 4.0, zoals industriële IoT (IIoT), 5G campus-netwerken, AI & machine learning en zowel edge als de cloud, kunnen bedrijven meerwaarde halen.

De integratie van consultancy, geavanceerde operationele technologie en IT-diensten van de drie en het openstellen van hun ecosystemen maakt het mogelijk de innovatieve technologieën succesvol op maat te implementeren en toe te passen.

Helpen bij co-innovatie en samenwerking

Het doel is bedrijven te helpen de pilotfase te ontstijgen en met co-innovatie en samenwerking tot het niveau van een concreet, volwassen en schaalbaar businessmodel te komen.

“Klanten verwachten dat kwalitatief hoogwaardige producten snel worden geleverd. Dat vraagt om een optimalisatie van de end-to-end supply chain”, zegt Rinse Tamsma, managing director SAP Nederland.

“Die supply chain moet wendbaar zijn, interactie mogelijk maken en mede door de inzet van Industrie 4.0 de productiviteit verhogen. Ook moet de supply chain zo duurzaam mogelijk zijn ingericht zodat de klimaatdoelstellingen worden gehaald.”

‘Wendbaarheid, interactie, productiviteit, duurzaamheid’

“Wendbaarheid, interactie, productiviteit en duurzaamheid zijn wat ons betreft de vier kernbegrippen. Door samen te werken zetten Siemens, T-Systems en SAP een grote stap in de juiste richting”, vervolgt Tamsma.

“Door onze producten en diensten geïntegreerd in te zetten, is maatwerk op het gebied van digitalisering binnen handbereik. Op die manier dragen we samen bij aan een hoge klanttevredenheid.”

“De coronapandemie heeft nog eens benadrukt dat bedrijven veel belang hebben bij schaalbaarheid en efficiency om tijdig te kunnen anticiperen op een sterk en snel veranderende markt, vertelt Dirk De Bilde, CEO Siemens Nederland.

“Ondanks de goede basis gaat dit proces in Nederland momenteel te langzaam, vergeleken met de andere top innovatieve landen. Niemand kan deze transformatie alleen, daarom zetten we met deze samenwerking een voorbeeld.”

De drie: complexiteit weghalen

“Met onze verschillende achtergronden halen we een stuk complexiteit weg bij onze gezamenlijke klanten en kunnen ze sneller profiteren van de voordelen van digitalisering.”

“Van efficiëntere en zeker ook duurzamere productie met minder productiefouten tot een beter inzicht voor de interne organisatie en klanten wat betreft de logistieke keten. Zo wordt de Nederlandse industrie klaargestoomd voor de toekomst”, aldus De Bilde

“Het vertrekpunt is een open samenwerking om de doelen van de klant te realiseren. Dit betekent dat ook andere partijen flexibel aan het ecosysteem kunnen worden toegevoegd”, zegt Sake Algra, managing director T-Systems Nederland.

‘Succesvolle voorbeelden uit praktijk’

“SAP, Siemens en T-Systems hebben eerder al bewezen succesvol te kunnen samenwerken en bedrijven in een hele waardeketen met elkaar te verbinden”, vervolgt hij.  

“Een recent voorbeeld is Catena-X, waar we al samenwerken om een veilige en gestandaardiseerde data-uitwisseling voor de automobielindustrie mogelijk maken. Dat is wat ons betreft een rolmodel voor andere sectoren.”

SAP, Siemens en T-Systems rekenen erop dat industriële maakbedrijven door deze samenwerking gaan profiteren van een beter en sneller resultaat als het om digitalisering gaat. Dit vanwege de geïntegreerde benadering.

De drie, die zowel complementair als competitief zijn, zijn ervan overtuigd dat de samenwerking ook zal leiden tot oplossingen waar nieuwe standaarden uit voortkomen. Hier kan zowel de Nederlandse als de gehele Europese industrie van profiteren, verwachten zij.

Lees ook:

5G-netwerk basis voor digitale fabriek (vakblad Metaal Magazine, augustus 2020) (premium)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven