‘Inspire versnelt simulatiegestuurd ontwerpen’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Inspire versnelt simulatiegestuurd ontwerpen’

Altair introduceert een nieuwe Inspire-versie. Het is, aldus het bedrijf, een integrale oplossing voor generatief ontwerpen en simuleren, om het creëren en optimaliseren van innovatieve producten, onderdelen en samenstellingen verder te versnellen. Dankzij ondersteuning van simulatiegestuurd ontwerpen verkort Altair Inspire de time-to-market. Ook biedt het mogelijkheden om ontwerpen te optimaliseren tegen lagere kosten.

De nieuwe versie van Inspire is tevens geïntegreerd met Altair SimSolid. Dit zorgt voor snelle en nauwkeurige structurele analyses van complexe samenstellingen, zoals onafhankelijk gevalideerd door Nafems.

Daardoor sluit SimSolid naadloos aan op twee veelgebruikte solvers voor de engineering en maakindustrie, namelijk Altair OptiStruct en Altair MotionSolve.

Altair OptiStruct is, aldus het bedrijf, een marktleider en industriestandaard voor structurele efficiency en topologie-optimalisatie voor het generatief ontwerpen van produceerbare geometrie.

Altair MotionSolve is bedoeld voor multi-body systeemanalyses en simulaties van dynamisch bewegende onderdelen, inclusief belastingveranderingen.

Inspire Cast, Inspire Form, Inspire Extrude en Inspire Print 3D zijn versies voor het uitvoeren van productiesimulaties door productontwerpers en simulatiespecialisten

Intuïtief te gebruiken software

De intuïtief te gebruiken ontwerp- en simulatiesoftware is binnen enkele uren te leren, Inspire is ontwikkeld voor zowel productontwerpers als simulatiespecialisten zonder veel CAD-ervaring.

De software draait op standaard laptops en werkstations, waardoor geen kostbare grafische uitbreidingen nodig zijn.

Ontwerpwijzigingen zijn direct in het Inspire-model door te voeren zonder eerst te hoeven converteren naar het oorspronkelijke CAD-systeem.

Verder zijn wijzigingen die interactief zijn aangebracht, zoals geometrieverbeteringen, veranderingen in de maatvoering en andere onderdelen, snel opnieuw te analyseren met behulp van SimSolid.

Time-to-market verkorten

Met Inspire kunnen ontwerpers en simulatiespecialisten eenvoudiger, sneller en eerder ‘what-if’ analyses uitvoeren, stelt Altair. Hierdoor kunnen zij producten in kortere tijd op de markt introduceren.

Functionaliteiten in Inspire

De nieuwe versie bevat onder andere functionaliteiten als Dynamic Motion, Topology Optimization, Design for Additive Manufacturing, Structural Analysis, Assembly Configuration en Manufacturing Simulation.

Met de functionaliteit Dynamic Motion kunnen dynamisch bewegende complexe ontwerpen eenvoudig genereerd, gesimuleerd en geoptimaliseerd worden op basis van dynamische belastingen.

Bij Topology Optimization wordt de topologie geoptimaliseerd op basis van productie-eisen, om beter produceerbare oplossingen te creëren.

Design for Additive Manufacturing voegt vormondersteuningen en supportstructuren toe en simuleert het productieproces om mogelijke deformaties, delaminaties en oververhitting te voorkomen.

Structural Analysis voert statisch lineaire en modale analyses uit op modellen en visualiseert daarbij onder meer de verplaatsingen, trek- en drukspanningen en vervormingen, en veiligheidsmarges.

De functionaliteit Assembly Configuration creëert meerdere configuraties van machines en producten voor het evalueren van concepten en ontwerpscenario’s.

De uitgebreidere productieversies van Inspire maken bovendien hoge kwaliteit simulaties mogelijk van gietprocessen, het buigen van plaatmaterialen, 3D-printen, extrusies en binnenkort ook spuitgieten.

Deze oplossingen, in de functionaliteit Manufacturing Simulation, zijn toepasbaar voor snelle controles van de produceerbaarheid en gedetailleerde productiesimulaties.

Meer alternatieven tijdens proces te testen

“Het is niet langer de vraag wie er verantwoordelijk is voor simulaties, maar wanneer en waar die worden toegepast in het proces”, zegt James Dagg, CTO van Altair- design & simulation solutions.

“In plaats van alleen valideren aan het eind van de ontwikkelcyclus, stelt Inspire onze klanten in staat om meer alternatieven eerder in het proces te testen.” Daardoor kunnen ze volgens hem beter onderbouwde ontwerpbeslissingen nemen en kostbare wijzigingen in een latere fase voorkomen.

“De integratie met SimSolid versterkt niet alleen deze voordelen, maar maakt het simuleren ook aanzienlijk sneller, nauwkeuriger en flexibeler.”

‘Verbreedt toepassing’

“Inspire verbreedt de toepassing van analyses naar ontwerpers, terwijl het gecombineerd gebruik met SimSolid waarde toevoegt voor simulaties door CAE-specialisten die niet vaak met CAD-tools werken”, zegt Don Tolle van CIMdata, een onafhankelijk consultancybedrijf, gespecialiseerd in innovatie en Product Lifecycle Management (PLM).

“Wij geloven dat Inspire uitgebreid met de SimSolid-technologie de potentie heeft om zowel de zoektocht naar het democratiseren van simuleren in de PLM-industrie te realiseren, als de businessvoordelen van simulatiegestuurd ontwerpen te benutten.”

Altair is leverancier van oplossingen voor productontwikkeling, high-performance computing (HPC) en data-analyses,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven