Informatieplicht energiebesparing sinds 1 juli • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Informatieplicht energiebesparing sinds 1 juli

Sinds 1 juli moeten bedrijven die jaarlijks vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas verbruiken, voldoen aan de Informatieplicht energiebesparing. Tot en met 1 juli hebben 22.407 vestigingen van bedrijven via het digitale loket van RVO.nl laten weten welke energiebesparende maatregelen zij nemen. Dat meldt het Rijk.

Gemeentes en omgevingsdiensten hebben nog geen volledig inzicht in het precieze aantal inrichtingen dat moet rapporteren.

Aan de lage kant

Een voorzichtige schatting van het Rijk over het aantal inrichtingen dat op 1 juli aan de Informatieplicht zou moeten voldoen, houdt rekening met maximaal tussen de 50.000 en 60.000 rapportages. Dan is ruim 22.000 rapportages dus aan de lage kant.

Wel staan er volgens het Rijk nog enkele duizenden rapportages in concept klaar om ingediend te worden. Met name in de laatste weken is het aantal bedrijven en instellingen dat voldaan heeft aan de Informatieplicht sterk gestegen. Naar verwachting blijft die stijging ook na 1 juli zichtbaar.

Energie besparen

De Informatieplicht komt voort uit de Wet milieubeheer en is ontwikkeld door het Rijk, het bedrijfsleven (MKB-Nederland en VNO-NCW) en gemeenten (VNG). De Informatieplicht is een toevoeging op de Energiebesparingsplicht: de verplichting om alle energiebesparende maatregelen met een vijf jaar terugverdientijd te treffen, die al sinds de jaren ’90 bestaat.

Doel van de Informatieplicht is om instellingen en bedrijven te helpen bij het treffen van de juiste energiebesparingsmaatregelen.

Verplicht rapporteren

Het digitaal loket van RVO.nl leidt ondernemers door de voor hen rendabele energiebesparende maatregelen. De gemeenten zijn het bevoegd gezag, die verantwoordelijk zijn voor toezicht op en handhaving van de Informatieplicht. Vanaf 1 juli is het verplicht om doorgegeven te hebben welke energiebesparende maatregelen genomen worden.

Bedrijven die wel de verplichting hebben maar nog geen rapportage hebben ingediend via RVO.nl, moeten dat alsnog doen. Zij kunnen voor vragen terecht bij: www.rvo.nl/Informatieplicht en www.wattjemoetweten.nl.

Dwangsommen

Gemeenten en omgevingsdiensten kunnen de rapportages opvragen bij RVO.nl. De informatie uit de rapportages gebruiken zij om te controleren of voldaan wordt aan deze plichten. Naar aanleiding van de rapportages kunnen zij aanvullende vragen hebben of een controlebezoek willen uitvoeren.

Bedrijven die nog niet gerapporteerd hebben, kunnen door het bevoegd gezag gerappelleerd worden en, indien nodig, kunnen er uiteindelijk dwangsommen worden opgelegd om alsnog te voldoen aan de Informatieplicht.

Uitzonderingen

Niet alle 125.000 bedrijfsvestigingen die boven de verbruiksgrenzen (van 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas) zitten, zijn overigens informatieplichtig.

ETS-bedrijven en deelnemers aan de MJA3 vallen er bijvoorbeeld niet onder. Ook hoeft een groot deel van de inrichtingen pas 5 december te rapporteren, omdat zij ook auditplichtig zijn onder de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven