De industrie staat er goed voor en ook de verwachtingen van de sector voor 2017 zijn positief. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’. Industriële ondernemers gaan voor 2017 uit van een omzetstijging van 1,6% en een winsttoename van 1,2%. Aan deze verwachting ligt een aantal positieve ontwikkelingen ten grondslag. In 2015 is de kredietwaardigheid van de sector gestegen naar 76,4% en hebben industriële ondernemers meer geïnvesteerd en minder gedesinvesteerd. Een tekort aan gekwalificeerd personeel vormt volgens de sector de belangrijkste bedreiging voor de komende tijd.
De kredietwaardigheid in de sector is verbeterd van 67,6% in 2014 naar 76,4% in 2015. Dit wil zeggen dat meer dan driekwart van de industriële ondernemingen vorig jaar aan alle financiële verplichtingen kon voldoen en ook kredietwaardig was voor de banken. De vooruitgang in de branche is daarmee sterker dan in het mkb als geheel (van 69,4% naar 75,7%).
De verbeterende financiële gezondheid van de industrie komt ook terug in de investeringssaldi: industriële ondernemers hebben meer geïnvesteerd en minder gedesinvesteerd. Het positieve investeringssaldo in de branche nam toe van 58,8% in 2014 naar 71,9% vorig jaar. Ter vergelijking: het mkb liet een stijging zien van 56,1% naar 64,9%. Industriële bedrijven verwachten daarnaast dat de investeringen in 2017 nog verder zullen toenemen, met 1,6%. Gegeven de afnemende behoefte aan externe financiering (-2,1%) zullen zij dit waarschijnlijk vooral uit eigen middelen betalen. Een duidelijk signaal dat de financiële huishouding in de branche op orde is.
Hogere winst en omzet verwacht
Deze stevige financiële positie vertaalt zich in positieve verwachtingen voor zowel de omzet als de winst in 2017. Uit de mkb-branchescan van SRA blijkt dat industriële ondernemers uitgaan van een omzetstijging van 1,6% en een winsttoename van 1,2%. Hoewel positief zijn deze percentages wel lager dan die voor het mkb als geheel: +7,2% voor de omzet en +6,4% voor de winst. Een mogelijke verklaring is dat de industrie relatief snel is hersteld van de financiële crisis.
Tekort aan goed personeel
De personeelskosten nemen in de industrie naar verwachting licht toe (0,6%). Ook dit cijfer ligt lager dan het mkb-gemiddelde (+2,6%). Er komen in de branche wel nieuwe banen bij, maar het blijft een grote uitdaging om gekwalificeerd personeel te vinden. Van de respondenten in het SRA-onderzoek noemt 45,7% dit zelfs de belangrijkste bedreiging voor het komende jaar. De vraag is groter dan het aanbod en bovendien kiezen technisch geschoolde mensen vaak voor andere branches. Het gevolg is dat industriële ondernemers voor 2017 sterk inzetten op manieren om efficiënter te werken.
Over het rapport
Het SRA-BiZ-rapport ‘2017 in Zicht, de verwachtingen van Nederlandse ondernemingen’, bevat de belangrijkste financiële kengetallen en verwachtingen van het Nederlandse mkb. Het rapport is gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse uit de SRA-Benchmarkdatabase van 120.000 jaarrekeningen en op een recent onderzoek onder 757 ondernemers, de Mkb-branchescan.
Voor de branches automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, juridische dienstverlening medische zorg en logistiek vindt u in dit rapport:
- De verwachtingen van ondernemers voor 2017: financieel (omzet, kosten, winst), kansen en bedreigingen en kritische prestatie-indicatoren (KPI’s).
- De gezondheid per branche, vertaald in een brancherating.
- De financiering per branche, van de behoefte tot investeringsgraad. Hoe hebben de investeringen zich in de afgelopen twee jaar ontwikkeld in de branches en hoe gaan deze zich het komende jaar ontwikkelen.
Meer details over de verantwoording van het onderzoek vindt u op de website van SRA.