Index G220 multitask draai-/freescentrum • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Index G220 multitask draai-/freescentrum

Index G220 multitask draai-/freescentrum voor complete bewerking (foto's: Index).

Index brengt met de Index G220 een nieuw multitask draai-/freescentrum voor complete bewerking op de markt. De machine heeft een hydrostatisch gelagerde B-as, een vloeistofgekoelde motorfreesspindel, koelvloeistofcirculatie en boorbreukcontrole. De G220 wordt live getoond op de EMO.

Metaalbewerkers moeten bij producten steeds vaker meerdere, verschillende bewerkingen uitvoeren. Ook worden de producten kleiner en neemt de variatie in de producten toe. Om aan die eisen tot flexibiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit te voldoen, stelt de 100-jarige draaimachine-fabrikant al zijn knowhow in de G220 te hebben gebracht.

Eéndelige afscherming

Op zo’n 10 m2 opstelvlak wordt een hoog niveau draai- en freeswerk geboden. Basis is een sterk geribd bed uit gietijzer, die samen met de groot gedimensioneerde lineaire geleidingen in de X- en Z-as voor maatnauwkeurige stabiliteit en demping zorgen. De loodrechte bedbaanafdekking in de bewerkingsruimte is uitgevoerd met een ééndelige afscherming in plaats van met onderhoudsintensieve telescoopafdekkingen. De motorfreesspindel op de Z-as slede samen met de hydrostatisch gelagerde Y-/B-as is uitgevoerd in een symmetrische portaalbouwwijze. De bouwwijze van alle wezenlijke machinecomponenten zijn door gesimuleerde modellen geoptimaliseerd voor een grote stabiliteit. Dit geeft een hoge dynamische machine met een groot verspanend vermogen.

Gelijktijdig axiale bewerkingen

De hoofd- en tegenspil zijn vloeistofgekoeld en hebben een doorlaat van 65 mm (90 mm). De afstand tussen de spillen is 1280 mm. De maximale draailengte bedraagt 1000 mm. De onderste revolver heeft 18 (12) posities met opname VDI 25 (VDI 30). Elke positie kan met aangedreven gereedschap worden uitgerust met 8 KW en 7200 RPM. Deze revolver is dankzij de grote bewerkingsruimte en de grote afstand tussen de spillen botsingsvrij opgesteld ten opzichte van de motorfreesspindel, waardoor gelijktijdig axiale bewerkingen aan de spillen kunnen worden doorgevoerd.

Hydrostatisch gelagerde B-as

De vloeistofgekoelde motorfreesspindel met opname HSK-T40 (HSK-T63) is boven de spillen geplaatst. Deze freesspil met vermogen van 11 KW en 12000 RPM wordt door een Torq-motor direct aangedreven. Bijzonderheid van deze freesslede is dat deze een hydrostatisch gelagerde B-as heeft. Deze B-as maakt het mogelijk nagenoeg elke boor en freesbewerking met hoge demping en grote stabiliteit door te voeren. De slag in de Y-as is +/- 80 mm, het zwenkbereik van de B-as -50/+230 graden en het bereik van de X-as kan 30 mm onder het hart van het draai midden komen. Door deze opstelling kunnen alle geometrieën tot 5 assige bewerkingen productief gemaakt worden.

Boorbreukcontrole

De motorfreesspil wisselt uit een één of dubbel uitgevoerd gereedschapsmagazijn dat plaats biedt aan 70 of 140 gereedschappen. Het magazijn is uitgevoerd in kokerbouwwijze om de gereedschappen te beschermen tegen olie en spanen. Standaard heeft dit magazijn voor gereedschappen tot maximaal 50 mm diameter en 200 mm lengte. Bij vrije nevenplaatsen gaat het tot maximaal 120 mm diameter en 300 mm lengte. Groot voordeel van dit magazijn is de geïntegreerde boorbreukcontrole: voordat het gereedschap wordt teruggezet in het magazijn, controleert een fotocel of het nog volledig aanwezig is. Optioneel kan dit uitgebreid worden met een gereedschapsbreukbewaking en slijtagebewaking.

Koelvloeistofcirculatie

Voor constante nauwkeurigheid is niet alleen een stabiele bouwwijze noodzakelijk maar speelt ook een stabiele temperatuur een grote rol. Om de vloeistof gekoelde spindels en de in de schakelkast ontstane warmte adequaat af te voeren, heeft Index een continue koelvloeistofcirculatie toegepast. Groot voordeel van dit systeem is dat de warmte zoveel mogelijk beperkt wordt en buiten de productieomgeving wordt gehouden.

Het Index G220 multitask draai-/freescentrum wordt naast tal van andere premières en noviteiten live getoond op de EMO in Hannover, in Hal 17 – Stand D03.

Laagland uit Capelle aan den IJssel is exclusief importeur van de Index G220 voor Nederland.

Voorbeschouwing

Metaal Magazine zal aanwezig zijn op de EMO om verslag van de vakbeurs te doen.
Het vakblad heeft een extra dik (70 pagina’s!) voorbeschouwingsnummer uitgebracht.
Neem een abonnement

Bekijk ook:

Dossier EMO
Metaal Magazine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven