Hybride AM: steeds meer smaken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hybride AM: steeds meer smaken

DMG Mori heeft in dit werkstuk (gemaakt op de Lasertec 65 3D) twee verschillende materialen toegepast (foto: Metaal Magazine/Franc Coenen).

Veel metalen componenten die 3D-geprint zijn, moeten nog mechanisch worden nabewerkt. Als dit in dezelfde machine gedaan kan worden, lijkt dit ideaal. Welke hybride AM machines zijn er op dit moment? Vakblad Metaal Magazine bericht hierover in een overzichtsartikel.

DMG Mori was een aantal jaren geleden een van de eerste fabrikanten van CNC machines die in de markt van additive manufacturing (AM) stapte, toen met de Lasertec 65 3D, een combinatie van 5-assig frezen en AM in één machine. De AM-technologie is in feite oplassen van metaalpoeder, dat met een laser wordt gesmolten, Directed Energy Deposition (DED).

Soorten hybride machines

Ondertussen zijn er meerdere machinebouwers op deze trein gestapt. Mazak bijvoorbeeld, maar ook Okuma, dat een laserbron van Trumpf integreert in een 5-assig bewerkingscentrum MU-6300V Laser EX.

Naast het 3D printen met poeder zijn er ook varianten waarbij met lasdraad wordt gewerkt. Mazak biedt dit bijvoorbeeld aan op een 5-assige Variaxis; de poedertechnologie past in de Integrex machine (i400-AM).

In de VS bouwt Optomec Lens, 3-assige CNC machines met een relatief betaalbare geïntegreerde kop voor het printen van het werkstuk.

Bestaande CNC-machine uitbreiden met AM

Een bijzonder concept op dit vlak is te vinden bij Hybrid Manufacturing Technologies. Het Brits-Amerikaanse bedrijf ontwikkelde enkele jaren geleden een speciale laserunit voor het oplassen van poeder die voorzien is van een standaard gereedschapsopname.

Het idee hierachter is om bestaande CNC-freesmachines relatief eenvoudig uit te breiden naar metaalprintcapaciteit.

Het overzichtsartikel gaat hier dieper op in, evenals op ontwikkelingen bij het Amerikaanse 3D Hybrid, Matsuura en Fraunhofer ILT.

Andere ontwikkelingen

3D Hybrid heeft een printunit ontwikkeld voor in de CNC-machine en biedt daarvoor 3 verschillende AM-technieken aan: laser (poeder), lassen (arc) en cold spray.

Matsuura gebruikt poederbedprinten. De nieuwe Lumex Advance 60 freest – nadat 10 lagen zijn opgebouwd – 3-assig na. Dat lijkt makkelijk, maar is het niet.

Omdat de lagen die eerder zijn geprint, meer zijn afgekoeld, moet bij het nafrezen al rekening worden gehouden met mogelijke krimp. Met deze hybride techniek worden zinkvonkgereedschappen uitgespaard.

Reparatie, customizen

Fraunhofer ILT presenteerde onderzoeksresultaten van een studie naar hybride AM productie van turbineschoepen. Hier worden reparatie of customizen als mogelijke opties genoemd. Het instituut onderzoekt dit met autofabrikanten.

Verder wordt in het artikel ingegaan op de voor- en nadelen van DED en de sectoren waarin hybride AM machines worden gebruikt.

Lees het volledige artikel in Metaal Magazine nummer 6 van oktober (pagina 34 t/m 37) (premium).
Nog geen abonnee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven