Huisshow Schuler succesvol • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Huisshow Schuler succesvol

Op 28 en 29 juni organiseerde de Schuler Group de huisshow ‘Inform live’. Deze vond plaats op twee locaties in Duitsland; bij Schuler SMG in Waghäusel en bij Schuler Automation in Gemmingen. Metaal Magazine was erbij en noteerde diverse interessante noviteiten en ontwikkelingen.

Bij Schuler Automation in Gemmingen draait alles om de logistiek van plaatdelen en componenten om en nabij de persen. Vooral de snelle crossbar feeders zijn momenteel erg gewild bij de automobielfabrikanten. Deze snelle pick & place units kunnen onderdelen van pers naar pers transporteren met een snelheid van maximaal 20 slagen per minuut bij een servoperslijn. Maar ook de normale zes-assige robots blijven een grote rol spelen bij de automatisering van perslijnen. Als noviteit toonde Schuler een productierijp concept waarbij robots de gerede plaatdelen die van de persen komen, optisch controleren en in rekken plaatsen, iets dat nu nog handmatig gedaan wordt.

 Schuler Loadmaster Compact

Een Loadmaster Compact in aanbouw bij Schuler Automation in Gemmingen (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van de ‘Inform live’ bij Schuler, zie onze digitale fotoreportage)

 

Belangrijk voor de Nederlandse markt is de Loadmaster Serie. Deze serie geautomatiseerde palletsysteem zijn er als Compact, Herkules (zware producten), Flex (hoge palletsystemen) en Tool (gereedschappen) en moeten het gaan opnemen tegen palletsystemen als Fastems en Cellro. Inmiddels zijn er diverse systemen wereldwijd geïnstalleerd. Tijdens de Hausmesse was er een Loadmaster Compact systeem in aanbouw voor koppeling aan twee Heller machines. Het systeem bestond uit 32 palletplaatsen, maximale diameter van het product was 900 mm en de maximale hoogte inclusief pallet was 1200 mm. Grootste voordelen volgens Schuler zijn de compactheid (weinig vloeroppervlak), de modulariteit (opbouw in standaard modules) en de flexibiliteit (plaatsing van beladingstation, machines en product afladen).

 

Hydraulische koppersen

In de fabriek van Schuler SMG in Waghäusel worden vooral grote hydraulische persen gebouwd. In een aantal presentaties werd meer verteld over de ontwikkelingen op het gebied van lichtbouwconstructies bij autofabrikanten en wat deze ontwikkelingen voor een kansen bieden voor Schuler als persenfabrikant. Behalve het gebruik van hoge sterkte staal (warmomvormen) ging men ook dieper in op het gebruik van koolstofvezelmateriaal. Ook daar biedt Schuler tegenwoordig speciale persen voor omdat dit materiaal binnen de automobielindustrie steeds vaker wordt gebruikt in serieproductie.

 

Natuurlijk kregen we ook de kans om de productiehal van Schuler SMG te bezoeken. Deze gigantische hal herbergt de productie van grote hydraulische koppersen. Er stond een pers klaar voor aflevering aan Scania in Zweden. Hier werden demonstraties op uitgevoerd, waarbij in één keer de metalen afdekkap van de motorruimte werd gevormd. Zonder meer imposant. Bijzonder was de productielijn in aanbouw voor het persen en warmomvormen van treinwielen uit één stuk voor een grote klant in China. In deze lijn komen persen voor met een perskracht van 10.000 ton.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven