‘Huidige robot: flexibiliteit is knelpunt’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Huidige robot: flexibiliteit is knelpunt’

Om smart manufacturing succesvol in de praktijk te brengen, moet nog een behoorlijke vooruitgang geboekt worden op het gebied van robotprogrammering. Want wie kosteneffectief en concurrerend kleine series en complexe producten wil produceren, moet zo min mogelijk tijd kwijtraken aan het omstellen, inrichten en programmeren van robots in productiecellen.

Dat stelt Jeroen ter Steege, event director van de Nederlandse Metaaldagen. “Er zijn momenteel diverse onderzoeksprojecten gestart om het programmeren van robots automatisch te laten verlopen. Deze autonome robots zullen een belangrijke rol gaan spelen in een flexibele smart factory.”

‘Robot zelden optimaal benut’

Met de huidige generatie robots ontstaat er al snel een knelpunt als er flexibiliteit wordt gevraagd, vertelt hij. Dit komt door het effect van kleine series op de wisseling van robottaken.

“Bij elk nieuw product, of het nou gaat om robotlassen of het beladen van bewerkingsmachines, moet de robot opnieuw geprogrammeerd worden. In veel gevallen kost dat in verhouding zoveel tijd dat men in de praktijk kiest om het werk maar handmatig uit te voeren. Daardoor worden robots zelden optimaal benut en wordt vakpersoneel alsnog onnodig ingezet voor eenvoudige werkzaamheden.”

‘Automatisch programmeren’

Hoewel er in zijn ogen de afgelopen jaren veel ontwikkelingen op de markt zijn gekomen die het handmatig programmeren van robots eenvoudiger maken, blijft het vooral bij kleine series veel tijd kosten. “Er is dus een grote kans weggelegd voor geautomatiseerd robotprogrammeren”, aldus Ter Steege.

De Nederlandse Metaaldagen zullen onder meer het automatiseren van robotprogrammering onder de aandacht brengen.

‘Biedt enorme kansen’

“De technologie achter autonome robots voor het MKB staat nog in de kinderschoenen, maar de ontwikkelingen gaan razendsnel”, legt Ter Steege uit.

“Er zijn in de markt al diverse succesvolle projecten afgerond, waarbij het programmeren van robots tot op zekere hoogte is geautomatiseerd. Het biedt enorme kansen voor smart manufacturing. Dat willen we de bezoekers van de Nederlandse Metaaldagen graag duidelijk maken.”

‘Informatie ís beschikbaar’

Het automatisch programmeren van een robot is, aldus Ter Steege, realiseerbaar. Dit omdat veel benodigde informatie – zoals CAD-tekeningen van het product, gegevens van de bewerkingsmachine en data uit de werkvoorbereiding – beschikbaar zijn. Aan de hand van deze informatie kunnen de meeste handelingen en taken van de robot gedefinieerd worden.

“Met behulp van een digital twin, met daarin de robot, het product, de bewerkingsmachine en de productieomgeving, kan het robotprogramma gegeneerd worden zonder dat er botsingen ontstaan. Door daarnaast sensoren en visionsystemen te integreren, kan er real-time gecorrigeerd worden op afwijkingen die niet in de digital twin zijn ingebracht.”

‘Uitdaging: onderlinge wisselwerking’

Moderne bewerkingsmachines hebben bijna allemaal een robotinterface, waardoor de machine en de robot onderling signalen kunnen uitwisselen. De uitdaging ontstaat wanneer een samenwerking moet ontstaan tussen de robot, de machine en alle andere systemen binnen het autonome productieproces.

“Elke toepassing, denk aan het beladen van machines, automatisch afbramen of robotlassen, is anders.”

“Daarnaast hebben verschillende fabrikanten verschillende besturingssoftware. Dit maakt het automatisch programmeren van de robot en het creëren van een autonoom productieproces voorlopig nog ingewikkeld”, zegt Ter Steege.

‘Ontwikkelingen gaan snel’

“Maar zoals gezegd gaan de ontwikkelingen snel en is het voor maakbedrijven belangrijk om op de hoogte te blijven van dit soort nieuwe technologieën. De Nederlandse Metaaldagen biedt het platform om geïnformeerd te worden.”

De Nederlandse Metaaldagen vinden komend najaar (van 15 t/m 17 september 2021) plaats in Den Bosch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven