Hoge deformatie bij omvormen niobium • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hoge deformatie bij omvormen niobium

Als legeringselement is niobium (Nb) redelijk bekend doch niet als gebruiksmateriaal. Het materiaal heeft namelijk bijzondere eigenschappen die zeker aanleiding kunnen zijn om het meer te gaan toepassen. Niobium is een relatief zacht en ductiel metaal dat probleemloos koudvervormd kan worden tot een deformatiegraad van maar liefst 90% voordat gloeien noodzakelijk is. Het metaal doet enigszins denken aan roestvast staal. Het soortelijk gewicht (8,57) is nogal laag vergeleken met andere hoogsmeltende metalen zoals tantaal (16,6) en molybdeen (10,2).

Niobium is op zich een uniek metaal tussen de andere reactieve metalen want door de gunstige verhouding van diverse eigenschappen verschaft het de constructeur opmerkelijke mogelijkheden. We kunnen hierbij vooral denken aan: hoge elektrische en thermische geleidbaarheid, lage uitzettingscoëfficiënt, oge hittebestendigheid en hoge corrosiebestendigheid in vele chemische en biologische toepassingen.

 

Sieraden

De verwerkbaarheid doet een beetje denken aan het verwerken van koper en daarom is het metaal ook populair geworden bij juweliers en edelsmedenrijen teneinde er sieraden van te maken. Niobium wordt in de regel in de zuivere vorm commercieel toegepast. De verontreinigingen die men kan aantreffen zijn stikstof, waterstof, zuurstof en koolstof die elk zo’n 15 ppm tot 200 ppm kunnen bedragen. Ook zijn er enige niobiumlegeringen maar deze worden weinig toegepast.

 

In een komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over niobium. Dit als onderdeel van een serie waarin ook metalen als titaan en zirkoon beschreven worden. Lees hieronder ons artikel over titaan. Kijk hier voor een aanbieding voor een abonnement op Metaal Magazine.

 

pdf bestand  14-15-17 titaan_

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven