Hembrug draait Ra 11 nm op Mikroturn • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hembrug draait Ra 11 nm op Mikroturn

Op de Precisiebeurs, die eind november plaatsvond in Veldhoven, draaide veel om het zakendoen met CERN, de Europese organisatie die fundamenteel onderzoek doet naar elementaire deeltjes. Hembrug toonde in Veldhoven een hoog nauwkeurig OFC segment dat gebruikt gaat worden in een lineaire deeltjesversneller van het Paul Scherrer Institut. Het onderdeel heeft een maatnauwkeurigheid van 0,001 mm en is nagedraaid op een Mikroturn 100 van Hembrug.

De hoog nauwkeurige OFC segementen (Oxygen Free Copper) worden gemaakt door het Zwitserse bedrijf Oerlikon Mechatronics. Dit bedrijf maakt hierbij gebruik van een hydrostatisch gelagerde Hembrug Mikroturn 100. Deze draaimachine is speciaal ontwikkeld voor het uitvoeren van hoog nauwkeurige bewerkingen in gehard staal, aluminium en koper.

 OFC width =

De koperen segmenten voor de lineaire deeltjesversneller moeten tot op 0,001 mm nauwkeurig geproduceerd worden (foto: Oerlikon Mechatronics)

 Hembrug width =

De Hembrug Mikroturn 100 is uitgevoerd met extra voorzieningen voor trillingsdemping en een nieuwe hydrostatische motorspil met verbeterde rondloopnauwkeurigheid (foto: Hembrug)

 

Oerlikon produceert de segmenten voor de bouw van een 300 m lange SwissFEL lineaire deeltjesversneller van het Paul Scherrer Institut (PSI). De wetenschappers van het Paul Scherrer Institut hebben een deeltjesversneller-technologie ontwikkeld die compacter en energiezuiniger is dan vergelijkbare systemen. Een grote uitdaging daarbij is de productie van de koperen segmenten. Deze moeten tot op de 0,001 mm nauwkeurig gemaakt worden. PSI ontwikkelde hierbij het gehele productieproces. Oerlikon Mechatronics gaat in totaal 11.752 segmenten produceren. De productie start medio 2013 en zal tot 2016 doorlopen.

 Hoge width =

Deel van het meetrapport met betrekking tot de oppervlaktenauwkeurigheid. Een oppervlaktenauwkeurigheid van Ra = 11 nm is mogelijk op de Mikroturn 100 (bron: Oerlikon Mechatronics)

 

De volgende video laat iets meer zien van de werking van de SwissFEL lineaire deeltjesversneller:

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven