Heller coat met CBC techniek • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Heller coat met CBC techniek

De CBC technologie toegepast op een viercilinder van Mercedes. Het 2 liter motorblok levert meer dan 300 pk (foto's: Tim Wentink)

Heller presenteerde tijdens het open huis begin mei een nog relatief nieuwe procestechnologie voor het coaten van cilinderoppervlakken van lichtgewicht aluminium motoren. CBC ofwel Cilinder Bore Coating, voorziet de cilinderwand van een duurzaam materiaal dat de levensduur van de motor verlengt en de prestaties verbetert.

Lichtgewicht motorblokken worden voornamelijk voorzien van cilindervoeringen. Met de nieuwe technologie kan op een kosteneffectieve manier een coating aangebracht worden. De techniek maakt gebruik van twee staaldraden die met een snelheid van 5-10 m/min worden aangevoerd. Een elektrische spanning van 30-45V en 300-800A verhit de draden. Door de aanvoer van 1.800 l/min aan stikstof worden de gesmolten staaldeeltjes met een temperatuur van 2.000 oC uit de opening gespoten. Zodra de hete deeltjes op de koude cilinderwand terechtkomen ‘bevriezen’ ze direct. Op deze manier ontstaat een dunne laag op de cilinderwand.

CBC proces

Naast het primaire coating proces omvat het CBC bewerkingsproces nog een aantal andere bewerkingen. Voorafgaand aan het coaten wordt de cilinder fijngekotterd om de juiste geometrie te verkrijgen. Vervolgens wordt de wand opgeruwd zodat de coating beter aan het oppervlakte hecht. Daarna begint het coatingproces waarna de cilinder nogmaals gekotterd en vervolgens gehoond wordt. Al deze stappen worden in een compleet productiesysteem verricht, bestaande uit een Heller CBC module en Heller MC20 bewerkingmodules. In Nederland wordt Heller vertegenwoordigd door Oude Reimer uit Hilversum.

Deze dwarsdoorsnede laat de verschillende oppervlaktes zien na het kotteren, coaten en honen
Deze dwarsdoorsnede laat de verschillende oppervlaktes zien na het kotteren, coaten en honen

Lees hieronder de terugblik van Heller over het jaar 2013:

140528_HELLER Perspektive Zukunft_DE

 

Bekijk  hier de foto’s van Heller gepresenteerd tijdens de terugblik over het jaar 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven