De nieuwe hal die machinebouwer Hedelius eind april tijdens de Hausausstellung 2015 presenteert, is opgedeeld in twee gedeelten. Het voorste deel van de hal is een demonstratieruimte waar tien bewerkingscentra opgesteld staan. Het achterste deel is gereserveerd voor de opslag van 40 bewerkingscentra die direct uit voorraad aan de metaalbranche geleverd worden. Bezoekers van het open huis kunnen ook kennismaken met de nieuwe T6-uitvoeringen van de Tiltenta zwenkkopmachine.
Directeur Dennis Hempelmann: ‘’Snel leveren wordt steeds meer een doorslaggevend verkoopargument’’. Hempelmann van Hedelius legt uit waarom van de nieuwe hal, met een grootte van 1.660 vierkante meter, de helft gereserveerd is voor de opslag van tientallen machines.
Kijk je naar de uitvoeringen van deze machines, dan kan Hedelius nu ongeveer 80% van de opdrachten, de meest gangbare machines in het assortiment, direct uit voorraad leveren. ‘’De metaalbewerkers halen tegenwoordig eerst de opdrachten binnen en willen dan meteen machines bij ons afnemen. Dit lukt ons nu met het direct leveren uit voorraad’’. In de andere helft van de hal verzorgt Hedelius met tien machines demonstraties en scholingen. Aan de voorzijde van de hal is een ruimte van 500 vierkante meter gereserveerd voor CNC-trainingen. De nieuwe hal wordt tijdens een open huis op donderdag 23 april en vrijdag 24 april in Meppen (D) voor het eerst gepresenteerd aan de metaalbranche.

Hempelmann: ‘’Levertijden van vier tot acht maanden, zoals je vijf of zes jaar geleden ook bij ons zag, zijn niet meer acceptabel voor onze afnemers. Veel machines kunnen wij nu meteen vanuit onze opslag leveren. De doorlooptijd in onze machinefabriek is ook drastisch gereduceerd: denk aan een tijd van vier tot acht weken’’. Voor de verkorting van de doorlooptijd in de eigen fabriek hebben de mensen van Hedelius de afgelopen jaren tal van organisatorische maatregelen uitgevoerd. Denk aan tijd-opnamen, parallelle productie, herinrichting van de montage en afspraken met leveranciers over levertijden en gegarandeerde beschikbaarheid. De montage werkt nu met een takt-systeem. Ploegen met medewerkers schuiven met een bepaald ritme van machine naar machine. Hempelmann vertelt dat hij als directeur uiteraard veel aandacht heeft voor de productiviteit. De overschrijding van het aantal uren bij de bouw van een machine is bijvoorbeeld drastisch gereduceerd richting nul. ‘’We gaan dit nog verder aanpakken. Dit vertaalt zich in een veel betere productiviteit: met dezelfde ploeg mensen kunnen we meer machines bouwen. Dus lagere productiekosten per machine. Dan zie je dat de prijskwaliteitverhouding van onze machines zich verbetert. Dat is een reden waarom we momenteel met onze machineserie Tiltenta zwenkkopmachines zoveel succes hebben in de markt’’.
Tiltenta T6
Twee jaar geleden tijdens de Hausausstellung 2013 heeft Hedelius de Tiltenta T7 zwenkkopmachine gepresenteerd. De T6 die nu in april in twee uitvoeringen te zien is, is een kleinere uitvoering van de T7. Ter vergelijking: voor de Single-uitvoering (de meest compacte uitvoering, dus niet uitgevoerd als pendelmachine) zien we voor de T7 een bereik van 1.600 mm x 750 mm (X x Y) en voor de T6 1.350 mm x 600 mm. Voor de Z-slag is in beide uitvoeringen een keuze uit 695 mm of 800 mm. Kenmerkend voor de T6 is de compactheid van de machine: met een bouwhoogte van 2.580 mm kan de machine bijna onder elk plafond staan. Om deze hoogte te bereiken heeft Hedelius o.a. de energierupsen naar beneden verlegd en de tafelhoogte aangepast. Ook gelet op de diepte is de T6 compact, nog geen 3 m. Om dit te realiseren is de gereedschapwisselaar aangepast. Deze bevindt zich nu naast de machine en is voorzien van een wisselconstructie met een dubbele grijper, waarvoor door Hedelius een patent is aangevraagd. De machinebreedte bedraagt 4.315 mm. Op de in het machinebed geïntegreerde draaitafel kan een werkstukmassa van 900 kg opgenomen worden. Gelet op de grootte van de machine is dit een behoorlijk aantal kilogrammen.
Tijdens het open huis kunnen bezoekers met de T6 kennismaken in twee uitvoeringen: de T6 Single (waarvoor de hierboven genoemde afmetingen gelden) en de pendeluitvoering T6 2300. Deze machine heeft een langer machinebed (2.700 mm) en kan ingericht worden als een machine met twee bewerkingsstations (links een vast bed en rechts de draaitafel gescheiden door een wand). Het getal 2300 verwijst naar het X-bereik van deze machine. De T6 2300 is de meeste compacte pendeluitvoering van de T6. Dit X-bereik heb je nodig om met de 90o gezwenkte kop links en rechts de kopeinden van een werkstuk te kunnen bewerken. Uiteraard is het mogelijk om het machinebed te verlengen. Bij de grotere T7 zie je bijvoorbeeld al een uitvoering met een X-bereik van 3200 mm. Deze T7 3.200 wordt in april ook live in de showroom gedemonstreerd.
Een andere mogelijkheid is de uitvoering van de T7 of T6 met twee geïntegreerde rondtafels. Dit als een productiemachine en als alternatief voor het werken met een palletwisselaar. In Duitsland ziet Hedelius een markt voor deze uitvoeringen.
Tien machines onder spaan
Bij de familie-onderneming Hedelius in Meppen (D) werken 180 mensen die vorig jaar een omzet gerealiseerd hebben van circa 40 miljoen euro. Hedelius is een leverancier van bewerkingscentra; dus van freestechnologie. In ons land brengt Promas uit Maasbree de machines van Hedelius op de markt. Tijdens het open huis demonstreert Hedelius tien machines (verschillende uitvoeringen van de T6 en T7, het type RS in een aantal groottes en een BC 100 2500). Naar verwachting zijn ook ongeveer 40 machines te zien in de montage in Meppen. De vorige editie van de Hausausstellung is bezocht door 400 mensen, waarvan een vijftigtal uit Nederland.
Dit artikel verschijnt ook in het komend nummer van Metaal Magazine, wilt u dit nummer lezen, neem dan nu een abonnement.