Heavy duty robotloader voor Langeslag • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Heavy duty robotloader voor Langeslag

De RFA Robotloader CX210L belaadt de freesmachine via de zijkant.


Langeslag Metaaltechniek in Nieuwegein heeft automatisering aangeschaft voor de 5-assige Spinner U1530. Voor eigenaar Robin Langeslag was al snel duidelijk dat automatisering een must is. Vanwege de hoge werkdruk in het jonge bedrijf, vond hij het belangrijk dat snel geleverd kon worden. Na een zorgvuldige afweging koos Langeslag voor een RFA-Robotloader met werkstukbelading.

“Al een paar jaar liep ik met het idee rond om het freeswerk dat ik heb te gaan automatiseren”, vertelt Langeslag. “Maar gezien het feit dat er toch wel wat bij komt kijken, en dit al begint al bij de freesmachine,  heeft het even geduurd voordat ik zeker wist wat ik hebben wilde.”

De RFA Kawasaki CX210LFE02 Robotloader heeft 6 assen, een hanteringsgewicht van 210 kg en een reikwijdte met een diameter van 5.400 mm. Door dit grote hanteringsgewicht en werkbereik kunnen grote werkstukken (en in een later stadium ook grote pallets) gehanteerd worden.

Van tafel via freesbewerking weer naar tafel

De robot pakt de onbewerkte werkstukken van een tafel met rasterplaat als magazijn en legt ze in de freesmachine. Na bewerking legt de robot de werkstukken hier ook weer op terug. Voor het hanteren van de werkstukken is de robot uitgerust met een dubbele Schunk-grijper met verstelbare bekken.

Het instellen wordt gedaan via een TabletPC met intuïtieve RFA-Raster software. De robot is binnen enkele minuten om te stellen. Ook korte series kunnen op deze manier eenvoudig en efficiënt automatisch worden beladen, stelt het bedrijf.

RFA-Raster software op een draadloos verbonden tablet of pc zorgt voor een eenvoudige bediening zonder dat programmeerkennis nodig is, zegt Langeslag. Met de RFA-Connect module wordt de operator op de hoogte gehouden van de status. Via een IP-camera is het mogelijk om zicht te hebben op de robotcel.

‘Snelle levering’

Omdat RFA Rijlaarsdam factory automation uit voorraad levert, was de machine zeer snel geleverd en operationeel. “Tussen bestelling, leveren en draaien zat slechts 3 weken”, geeft Langeslag aan. Het werk dat voorhanden was, kon hierdoor direct overgenomen worden door de robot. Na installatie is dan ook direct gestart met het onbemand produceren in de avonduren.

In de robotcel is al rekening gehouden met de toekomst. Er is ruimte voor een palletmagazijn (foto’s: RFA).

Langeslag wil in de toekomst uitbreiden naar de combinatie van werkstuk- en palletbelading. Daarom is in de cel al ruimte gehouden voor een palletmagazijn, sluis en grijperwisselsysteem. De software wordt dan uitgebreid met RFA-Pallet en RFA-Jobedit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven