Nieuws

Hartford 5-asser voor LM Verspaning

Antoon Driessen (links) en Dennis Reumer bij hun Hartford 5A-65E bewerkingscentrum.

LM Verspaning heeft als eerste in de Benelux het nieuwe 5-assig bewerkingscentrum 5A-65E van Hartford gekocht. Doordat er minder bewerkingsstappen zijn, kan het bedrijf sneller werken. Minder omspannen maakt dat hoge nauwkeurigheden gemakkelijker behaald en gegarandeerd kunnen worden.

Antoon Driessen en Dennis Reumer leiden samen LM Verspaning. Het bedrijf uit Asten freest kleine series en veel prototypes. Korte levertijden staan dan ook voorop.

“Er zijn niet meer zoveel bedrijven waar de klant terecht kan als hij binnen 4 dagen iets nodig heeft”, zegt Reumer. En levertijden zijn zeker voor machinebouwers die aan prototypes werken cruciaal. “Als ze een proto bestellen, zijn ze met een nieuwe machine bezig. Dan kunnen ze geen weken wachten”, vult Driessen aan.

Minder vaak omspannen

Flexibiliteit vinden ze belangrijk. Mede daarom besloten ze dit voorjaar naast hun beide Hartford MVP 1060 3-assige bewerkingscentra een nieuwe 5-asser te plaatsen. Opnieuw een Hartford, dit keer de eerste 5A-65E die Promas in de Benelux levert. De Taiwanese machinebouwer heeft dit 5-assige bewerkingscentrum vorig jaar op de EMO officieel gelanceerd.

Reumer: “We merkten dat we met onze 3-assige machines tegen bepaalde grenzen aanliepen. Sommige producten moeten we tot acht keer omspannen. Op de nieuwe machine frezen we de stukken niet alleen sneller, maar ook compleet in twee opspanningen. Daardoor halen we makkelijker de nauwkeurigheid.”

Volledige simulaties

Programmeren deden ze al met CADCAM software. Nu hebben ze ook het model van de 5-assige machine in hun programmeersoftware geladen, zodat ze volledige simulaties kunnen doen voordat ze echt gaan frezen.

Dankzij het 5-assig bewerkingscentrum hoeft er minder vaak te worden omgespannen. Dat scheelt bewerkingstijd en verhoogt de nauwkeurigheid.

Net als de eerste twee 3-assers is ook de nieuwe 5-asser geleverd door Promas. De Hartford 5A-65E heeft een bed met een bereik van 650 bij 520 mm (XY) bij 500 mm (Z), een 15.000 toeren spindel en een gereedschapmagazijn met 60 posities.

Voor een constante nauwkeurigheid koelt Hartford de kogelomloopspillen. De beide deuren aan de voorzijde en rechterzijkant schuiven ver open voor een goede toegankelijkheid van de machine, zowel bij het instellen als het reinigen.

Heidenhain-besturing

Hoewel Hartford voor deze machine een Industrie 4.0 besturing heeft ontwikkeld, Hartrol Plus, koos LM Verspaning voor de uitvoering met Heidenhain 640 besturing. “Die zit ook op de andere machines”, zegt Driessen.

Het bewerkingscentrum, dat Promas in maart op de TechniShow toonde, is voorbereid voor automatisering. Die stap denken de beide metaalondernemers over enkele jaren te zetten.

Dat het bedrijf opnieuw voor Hartford koos, heeft alles te maken met de ervaringen die de heren met de beide 3-assers hebben opgedaan.

Driessen: “De prijs-kwaliteitverhouding van Hartford is gewoon goed. De machines hebben tot nog toe nauwelijks storingen gehad. Qua nauwkeurigheid doen ze niet onder voor Duitse machines.” En als er een keer een storing is, geven ze aan op Promas te kunnen rekenen. “Binnen een dag heeft de monteur de storing opgelost.”

LM Verspaning

LM Verspaning ontstond anderhalf jaar geleden toen Antoon Driessen na een aantal jaren in loondienst te hebben gewerkt, weer voor zichzelf begon. Vier maanden later voegde zijn vroegere collega Dennis Reumer zich bij hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven