Hardmetaal Estech vervanger roestvast staal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hardmetaal Estech vervanger roestvast staal

Dit is een werkstuk die is vervaardigd uit het nieuwe hardmetaal met nikkelbinding van Estech. Dit onderdeel wordt toegepast in de chemische industrie (foto: Tim Wentink)

Hartmetall Estech uit Hitzkirch (CH) komt met een nieuwe hardmetaalsoort op de markt. Het hardmetaal met nikkelbinding heeft de FDA-certificering gekregen, waardoor dit materiaal vanaf nu ook in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt mag worden. De materiaaleigenschappen van het hardmetaal hebben een aantal voordelen ten opzichte van roestvast staal.

Ondanks dat de hardmetaalsoort twee tot vijf keer duurder is als roestvast staal, geeft Estech aan dat de standtijd van het materiaal tot wel tien keer hoger is als dat van roestvast staal. Dit betekent een betere procesbeheersing, hogere kwaliteit en betrouwbaarheid en minder onderhoudskosten en productiestilstand. Als voorbeeld vertelde Daniel Haab van Hartmetall Estech over een bedrijf dat voorheen elke drie maanden onderhoud moest plegen aan de roestvast stalen installatie. Momenteel, na het invoeren van de nieuwe hardmetaalsoort, is dit slechts nog om de twee jaar.

Resistentie

De nikkel-hartmetaalsoort is corrosiebestendig en bestand tegen zuren, logen en schoonmaakmiddelen. Hierdoor is het materiaal naast de voedingsmiddelen- ook inzetbaar in de chemische- en medische-industrie. Dankzij de chemische resistentie kan het materiaal toegepast worden op alle plaatsen in een installatie waar het in contact komt met chemische bestanddelen, zoals bijvoorbeeld pompen, verbindingsdelen en spuitmonden. Verder is het materiaal niet magnetiseerbaar en is het, net als elk ander hardmetaal, goed te bewerken met traditionele bewerkingsmethoden. Volgens Alfred van Meegen van MMB Tools uit Zeeland, de Nederlandse vertegenwoordiging van Estech, zijn de toepassingen van het nieuwe hardmetaal bestemd voor een niche markt. “In de specialistische voedingsmiddelenindustrie worden hoge eisen gesteld aan materialen. Wanneer een onderdeel in de productieketen kapot gaat wordt de hele batch afgekeurd met hoge kosten en verspilling tot gevolg. Daarom is een lange standtijd en een hoge betrouwbaarheid van onderdelen essentieel.”

Gradaties

De nikkel-hardmetaalsoort is verkrijgbaar met verschillende korrelgroottes. De soorten RCS12, -17 en -24 vallen in de submicrometer categorie (0,7 µm – 0,9 µm) en bevatten respectievelijk 6%, 8,5% en 12% nikkel. Met de verschillende gradaties nikkel in het materiaal is er altijd een hardmetaal die voor een specifieke toepassing geschikt is. Weinig nikkel geeft een hoge slijtbestendigheid, maar is bros en veel nikkel geeft een hogere binding voor toepassingen waar een breukrisico bestaat. Verder zijn er ook hardmetaalsoorten met een fijne (1,0 µm – 1,5 µm) en medium (2,0 µm – 2,8 µm) korrelgrootte te verkrijgen. De soorten RCN, RCFN22 en RCM30 bevatten respectievelijk 8%, 11% en 15% nikkel.

Zwitserse koers

Ook Estech geeft aan dat het bedrijf last heeft van de ongunstige koers tussen de Euro en de Zwitserse Franc. Net zoals GF Machining Solutions dat onlangs aangaf, probeert Estech dit probleem op te vangen door productiever en efficiënter te werk te gaan. Dit houdt in dat werknemers 3 uur per week meer en onbetaald werken zodat de productie met 7% omhoog gaat en de kosten omlaag. “Doordat we veelal aan een niche markt leveren is de impact van de ongunstige koers nog niet heel groot. Toch kunnen we moeilijk de prijzen met 20% gaan verhogen dus moeten de kosten voor de productie van hardmetaal omlaag”, ligt Van Meegen toe.

Schematische weergave van het productieproces van hardmetaal (Illustratie: Hartmetall Estech)
Schematische weergave van het productieproces van hardmetaal (Illustratie: Hartmetall Estech)

 

Eén reactie op “Hardmetaal Estech vervanger roestvast staal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven