Hannover Messe: thematische clustering • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Hannover Messe: thematische clustering

Victor Koppelaar: onderliggende concept grondig herzien."

De Hannover Messe krijgt een andere opzet. Nu grenzen tussen verschillende industriesectoren onderling en IT vervagen en door voortschrijdende digitalisering, kiest de industriebeurs voor een meer thematische aanpak rondom verschillende clustertechnologieën. Dat zegt Victor Koppelaar, directeur van Hannover Consultancy, de officiële Nederlandse vertegenwoordiging van organisator Deutsche Messe AG.

De Hannover Messe is, aldus Koppelaar, al jaren een belangrijke plek om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van industrial intelligence en om waardevolle contacten op te doen. Aan dát uitgangspunt verandert in 2020 niets.

Grenzen vervagen

Wél is het onderliggende concept van de beurs grondig herzien, schetst hij. “Lange tijd was de Hannover Messe anders verdeeld in vakbeurzen, rondom verscheidene onderwerpen als logistiek en aandrijftechniek.”

Die indeling, in aparte (vak)beurzen, voelde steeds minder vanzelfsprekend. De industrie verandert, en de Hannover Messe verandert mee, schetst Koppelaar. “De afgelopen jaren zijn de grenzen tussen de verschillende industriesectoren onderling en IT steeds diffuser geworden. Binnen de industrie is er volop sprake van digitale transformatie. Ook energietransitie is een steeds prominenter thema binnen de industrie. Bedrijven zoeken naar manieren om hun productieprocessen te vergroenen en te verduurzamen.”

Digital Ecosystems

Daarom wordt nu een meer thematische clustering toegepast, bijvoorbeeld rond Engineered Parts, Energy Solutions en Digital Ecosystems. Het thema Digital Ecosystems krijgt een prominente plek in het hart van het beursterrein, vertelt Koppelaar. “Daarmee onderstrepen we de essentiële rol die IT en digitalisering spelen in de industrie van de toekomst.”

Grote spelers op het gebied van digitalisering zijn in Hannover vertegenwoordigd. “Dan kun je denken aan IT-partijen als Microsoft, Google en SAP en netwerkleveranciers als Cisco en Telefónica. Maar bijvoorbeeld óók aan een bedrijf als Amazon Web Services, dat zich met zijn clouddiensten steeds nadrukkelijker op de industrie richt.”

Supply chain

Om het Digital Ecosystems-cluster zijn de andere clustertechnologieën zo gegroepeerd, dat de hele industriële supply chain logisch wordt gevolgd. De routing die bezoekers afleggen is daarmee volledig anders dan voorheen, schetst Koppelaar.

“Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in duurzaamheid en CO2-reductie in industriële omgevingen? Dan vind je in elk cluster wel iets van je gading: of het nu gaat om lichtgewicht materialen en additive manufacturing in het cluster Engineered Part & Solutions, tot slimme oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit in het cluster Automation, Motion & Drives.”

Thematische rondgang

“Bezocht je vroeger vooral de hallen die voor jouw specifieke sector relevant waren, nu nodigt de opzet van het beursterrein je veel meer uit om een thematische rondgang te maken. Daardoor ontmoet je vanzelf ook mensen die je in de oude opzet misschien niet tegen zou komen.”

Innovatiekracht

Ook de innovatiethema’s zijn dichterbij elkaar gezet, vervolgt hij. “Grote bedrijven investeren niet alleen in eigen R&D; ze kopen ook graag kennis en concrete innovaties in bij onderzoeksinstituten én bij startups en scale-ups.”

In de oude opzet van de beurs zaten die twee werelden, Research & Technology en Young Tech Enterprises, relatief ver uit elkaar. “In de nieuwe opzet hebben we alles samengebracht in één Future Hub, zodat bedrijven die op zoek zijn naar innovatiekracht op één plek terechtkunnen.”

Innovatiekracht is volgens Koppelaar sowieso een van de sterke punten van de Nederlandse industrie. “Inmiddels heeft al een groot aantal Nederlandse startups aangegeven aanwezig te zijn op de Hannover Messe. Ook veel kennisinstellingen reizen komend voorjaar af naar Hannover. Voor partijen die geïnteresseerd zijn in innovatie is een bezoek aan de Hannover Messe dus eigenlijk een must.”

Industrial Transformation

Naast vele netwerkmogelijkheden biedt de Hannover Messe als vanouds ook een uitgebreid inhoudelijk programma, met lezingen, seminars en forumdiscussies. “Wacht niet te lang met aanmelden”, benadrukt Koppelaar. “Er is enorm veel animo voor een plek in het lezingenprogramma.”

De Hannover Messe vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 24 april. Het centrale thema is Industrial Transformation. De komende jaren zal de beurs dit nieuwe hoofdthema blijven voeren, vertelt Koppelaar. “De enige constante in de industrie is momenteel verandering. Daar spelen we met dit thema en de nieuwe, thematische indeling graag op in.”

De industriebeurs haalt dit jaar naar verwachting zo’n 211.000 internationale bezoekers en meer dan 1.500 presentaties.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven