Halter stapelt roterend op TechniShow • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Halter stapelt roterend op TechniShow

De nieuwe LoadAssistent is voorzien van een stapelfunctie zodat er meer en grotere werkstukken beladen kunnen worden (foto’s: Tim Wentink)

Halter Automation uit Amersfoort komt naar de TechniShow met twee nieuwe robotbeladingscellen voor het automatisch beladen van kleine series. Twee jaar geleden introduceerde Halter de LoadAssistant op de TechniShow. Deze cel maakt gebruik van een rastersysteem voor de opslag van werkstukken. De twee nieuwe systemen werken volgens een stapelprincipe.

De twee nieuwe robotcellen zijn ontwikkeld om een grotere range aan werkstukken te kunnen handelen. “De eerste LoadAssistant waarmee we in 2014 op de markt kwamen heeft door het rasterconcept een beperkte opslag voor grote werkstukken. Om een grote opslagcapaciteit voor werkstukken met een diameter tot 230 mm en een dikte van 25 mm te realiseren, hebben we gekozen om deze producten niet in een raster te positioneren, maar op te stapelen”, vertelt Wouter van Halteren, directeur van Halter Automation. Het stapelen gebeurt op een roterende tafel met twaalf posities die ruimte biedt aan ongeveer 150 werkstukken van bijvoorbeeld 25 mm hoog. De robot pakt de ruwe halffabricaten uit de houder en positioneert deze in de machine. Bewerkte producten plaatst de robot in de naastliggende stapelopslag. Zaak is dus dat er van de twaalf posities altijd een positie vrij is voor de opslag van bewerkte producten. Voor werkstukken die aan weerszijde bewerkt moeten worden, beschikken de nieuwe cellen over een omkeerstation. Hierdoor kan de CNC-machine veel langer onbemand zijn werk blijven doen. Een ander voordeel van deze robotcellen is de gebruiksvriendelijk programmeersoftware. Het komt er volgens Van Halteren eigenlijk op neer dat er helemaal niet geprogrammeerd hoeft te worden aan de robot. De operator voert slechts de afmetingen (X, Y, Z) van het te bewerken product in en de robotcel doet de rest. “Bedrijven investeren in steeds duurdere machines. Om deze winstgevend te maken moeten spiluren maximaal benut worden. Dit kan alleen met automatisering die eenvoudig in te stellen is. Bovendien kunnen operators hun capaciteiten beter gebruiken voor complexere taken dan het beladen van de machine”, aldus Van Halteren.

Zelf testen

Op de TechniShow presenteert Halter de Loadassistent met rastersysteem en de nieuwe grote variant met stapelfunctie. Beide cellen zijn gekoppeld aan een demomachine zodat de bezoeker kennis kan maken met de mogelijkheden van de robotcel. Tevens kunnen bezoekers de eenvoudige programmering van de Loadassistent uitproberen, simpelweg door de afmetingen van het werkstuk in te voeren. Hierdoor is een omsteltijd te behalen van slechts 10 min.

Wouter van Halteren voor een tiental LoadAssistant robotcellen met rastersysteem
Wouter van Halteren voor een tiental LoadAssistant robotcellen met rastersysteem

Lean assembleren

Vanaf 1 april past Halter de assemblage van de LoadAssistant aan zodat er lean geassembleerd kan worden. Dit wil zeggen dat de robotcellen (maakt niet uit welk type) in vijf dagen door vijf verschillende stations lopen, zodat er in principe elke dag een robotcel de assemblagehal in Issum kan verlaten. Naast dat het montageproces wordt aangepast, opent Halter ook een democenter met drie Halters voor zowel vierkante en ronde producten als de Halter met het rastersysteem. De bedoeling is om hier elke maand workshops te geven aan potentiële klanten uit heel Europa en daarbij een ruimte te bieden waar klanten de robotcellen zelf kunnen testen.

DOOR: TIM WENTINK

Noot: Dit artikel is eerder verschenen in Metaal Magazine nummer 2

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven