Groter, sneller en kleinere batches op Blechexpo • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Groter, sneller en kleinere batches op Blechexpo

De Trumpf TruBend Serie 8000 kantbank is ontwikkeld voor het buigen van grote en dikke plaatdelen (foto: Trumpf)

Exposanten op de Blechexpo tonen van 3 t/m 6 november in Stuttgart (D) een antwoord op trends binnen de plaatwerkindustrie. Kortere doorlooptijden bij steeds kleinere series en enkelstuks, ook bij grote werkstukken, behoort tot één van die trends. In dit artikel een overzicht van enkele nieuwtjes te zien tijdens de komende Blechexpo.

Voor het bewerken van grote werkstukken presenteren Trumpf en Amada twee machines op de Blechexpo. Trumpf toont de nieuwe TruBend Serie 8000 die is ontwikkeld voor het buigen van grote en dikke plaatdelen.

De machine is leverbaar in een lengte tot 8 m en heeft een perskracht tot 10 MN (1.000 ton). Naast het kanten van lange profielen, leent de machine zich dankzij de hoge perskracht ook goed voor het buigen van kleine en dikke werkstukken. Bij kleine werkstukken kan alsnog de volledige lengte van de kantbank worden benut door meerdere buigstations in te richten. De mechanische bombering met een precieze bombeercurve zorgt voor een hoge kwaliteit. Het instellen hiervan gebeurt automatisch met een in de machinetafel geïntegreerde aandrijving. De CNC-gestuurde bombering, verkrijgbaar in de belastingvarianten 3.000 kN/m en 6.000 kN/m, zorgt over de gehele afkantlengte voor een exacte hoeknauwkeurigheid. Bijzonder aan het systeem is dat de bombeercurve zich per 250 mm laat regelen. Hierdoor zijn toleranties, die ontstaan door bijvoorbeeld gereedschapslijtage, te compenseren. Voor een hoge hoeknauwkeurigheid is de TruBend Serie 8000 uitgerust met het LCB (Laser Controlled Bending) hoekmeetsysteem.

De primeur die Amada tijdens de Blechexpo presenteert voor het buigen van grote en dikke plaatdelen is de HG-2204 ATC. Deze kantpers is uitgevoerd met een automatische gereedschapwisselaar. Deze functie zorgt ervoor dat het nu mogelijk is om grote, zware plaatdelen in kleine series en prototypes te produceren. Insteltijden worden dankzij de gereedschapwisselaar gereduceerd en dit komt ten goede aan de effectieve productietijd. De ATC (automatic tool changer) is uitgerust met vier manipulatoren die elke positie gelijktijdig kan bereiken. Gereedschappen kunnen zowel links en rechts als centraal worden gepositioneerd. Kleine veranderingen in de set-up zijn hiermee snel uit te voeren. De HG 2204 ATC is geschikt voor het buigen van plaatmateriaal tot een lengte van 4.000 mm. Hiervoor heeft de kantbank 2,2 MN (220 ton) perskracht ter beschikking.

De Amada HG-2204 ATC is ontwikkeld voor geautomatiseerde, economische plaatbewerking in kleine series alsmede prototypes (foto: Amada)
De Amada HG-2204 ATC is ontwikkeld voor geautomatiseerde, economische plaatbewerking in kleine series alsmede prototypes (foto: Amada)

Productieverhogend

Om doorlooptijden bij het afkanten te verkorten en fouten alsmede proefbuigingen te voorkomen, presenteert Wila uit Lochem een controlesysteem op de Blechexpo. Het TIPS-systeem (Tooling Identification and Positioning) is een geïntegreerd onderdeel in het kantperscontrolesysteem en ondersteunt zowel de identificatie van gereedschappen als het continu uitlezen van de positie van het gereedschap. Een andere innovatie van Wila is de New Standard pneumatische gereedschaphouder. Deze is gebaseerd op een gepatenteerd ‘Self-Locking’ klemsysteem. Het klemmen van de gereedschappen wordt gerealiseerd door middel van luchtdruk. Het grote voordeel hiervan is dat de gereedschappen snel geklemd en gelost kunnen worden. Het TIPS-systeem en de New Standard pneumatische gereedschaphouder zorgen voor een aanzienlijke productiviteitstoename.

Het TIPS-systeem van Wila is een geïntegreerd onderdeel in het kantperscontrolesysteem en ondersteunt zowel de identificatie van gereedschappen als het continu uitlezen van gereedschap (foto: Wila)
Het TIPS-systeem van Wila is een geïntegreerd onderdeel in het kantperscontrolesysteem en ondersteunt zowel de identificatie van gereedschappen als het continu uitlezen van gereedschap (foto: Wila)

Ook Schröder uit Wessobrunn-Forst (D), in Nederland op de markt gebracht door Tuwi uit Winterswijk, presenteert een productiviteitsverhogende innovatie. De machinebouwer heeft de Powerbend Professional, een zwenkbuigmachine met de mogelijkheid om zowel negatieve als positieve zettingen te verrichten, uitgerust met een optie waarmee plaatbewerking ook semi-automatisch uitgevoerd kan worden. De optie die Schröder heeft toegevoegd om de Powerbend Professional gedeeltelijk te automatiseren is een nieuw ontwikkelde achteraanslag met zuignappen. De pneumatische klemming van plaatdelen levert als extra voordeel op dat ook plaatdelen met een grote radius aan de randen, geklemd kunnen worden. Dit was voorheen met een normale achteraanslag met klemeenheid niet mogelijk. Mede dankzij de POS 2000 Professional besturingssoftware kunnen alle buigingen aan één zijde van de plaat automatisch en zonder tussenkomst van de operator gebogen worden. Naast de nieuwe achteraanslag met zuignappen op de Powerbend Professional toont Schröder tevens een compacte gereedschapwisselaar voor de SPB Evolution UD en vergroot hiermee de flexibiliteit van de industriële zwenkbuiger. Het set-up proces gaat volledig geautomatiseerd als onderdeel van het buigproces. Dit wil zeggen dat een serieproductie eenvoudig en zonder tijdverlies omgezet kan worden naar een kleine serie.

De Powerbend Professional van Schröder is uitgerust met een nieuwe achteraanslag met zuignappen voor een verhoogde productiviteit (foto: Schröder)
De Powerbend Professional van Schröder is uitgerust met een nieuwe achteraanslag met zuignappen voor een verhoogde productiviteit (foto: Schröder)

Additive

Er komen diverse geluiden uit de markt dat ook fabrikanten van plaatbewerkingsmachines inspringen op de mogelijkheden van additive manufacturing (AM). Zo liet Trumpf vorig jaar al weten dat ze een joint-venture voor AM aangegaan zijn met Sisma. Ook Prima Power heeft aangegeven met AM bezig te zijn. Wellicht tonen exposanten meer informatie over deze aankomende trend op de Blechexpo in Stuttgart (D)

DOOR: TIM WENTINK

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven