Grote metaalprinter van Concept Laser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grote metaalprinter van Concept Laser

De X-Line 1000R van Concept Laser is de grootste metaalprinter binnen het assortiment van Concept Laser (foto: Concept Laser)

Concept Laser uit Lichtenfels (D) introduceerde onlangs de grootste metaalprinter in haar programma. De laatste ontwikkelingsfase van de  X-Line 1000R dat op de Euromold 2013 in Frankfurt (D) werd gepresenteerd is inmiddels afgerond. Met name voor prototyping van grote onderdelen en in de auto- en luchtvaartindustrie komt de 1000R tot zijn recht.

Een nieuwe laser van 1 kW is instaat om grotere componenten sneller te produceren in vergelijking met de 400 W lasers die Concept Laser voorheen toepaste in haar machines. Zo kan er met de 1 kW sterke laser tot 100 cm³ per uur geprint worden. Naast de nieuwe laser is het bouwvolume ook vors vergroot. De X-Line 1000R heeft een bouwvolume van 630 mm x 400 mm x 500 mm (XxYxZ) en kan geleverd worden met een palletwisselaar voor een optimale productiecapaciteit.

Op de Euromold kwamen we voor het eerst de X-Line 1000R tegen. Hier werd de grootte van de te printen werkstukken gepresenteerd. De X-Line 1000R heeft een bouwvolume van 630 mm x 400 mm x 500 mm (XxYxZ) (foto:Tim Wentink)
Op de Euromold kwamen we voor het eerst de X-Line 1000R tegen. Hier werd de grootte van de te printen werkstukken gepresenteerd. De X-Line 1000R heeft een bouwvolume van 630 mm x 400 mm x 500 mm (XxYxZ) (foto: Tim Wentink)

Procesparameters

De X-Line 1000R smelt het metaal volledig waardoor producten worden gebouwd met hoge thermische en mechanische belastbaarheid. Om het sinterproces, de procesparameter en de kwaliteit te controleren en te waarborgen heeft Concept Laser een QM (quality management) module ontwikkeld. Zo bewaakt de QM module het sinterproces en het smeltbad realtime. Het bouwproces wordt met duizenden scans per seconde op microscopisch vlak gecontroleerd. Deze data wordt meteen geëvalueerd door de machinesoftware. Wanneer het smeltbad de optimale eigenschappen verliest wordt de kracht van de laser aangepast. De laser is het belangrijkste deel van het sinterproces en het vermogen van het lasersysteem wordt constant gemonitord. Verder beschikt de QM module over een controlestation dat de kwaliteit van de metaalpoeders waarborgt. Als laatste controleert en regelt de module de zuurstofconcentratie in de proceskamer. Concept Laser wordt in Nederland vertegenwoordigd door Landré uit Vianen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven