Grote besparing door hybride laserlassen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Grote besparing door hybride laserlassen

Tijdens de Hannover Messe 2011 presenteerde de BAM (Bundesanstalt für Materialforschung und –prüfung) uit Berlijn een nieuw hybride laserlasprocedé voor het rondlassen van grote buizen en pijpleidingen. Hiermee wordt voor het eerst volautomatisch met laser gelast in de buitenlucht en kan één lasnaad al voldoende zijn.

Het BAM spreekt over ‘Laser Hybrid Orbital Welding’. Hierbij beweegt het lasapparaat zelfstandig om de diameter van een te lassen buis heen. Speciaal is dat de laserbron een vermogen heeft van maar liefst 19 kW. Door dit hoge vermogen kan er in één keer doorgelast worden en voldoet één lasnaad. Dit in tegenstelling tot de conventionele technieken zoals handmatig MIG-lassen of het half geautomatiseerde tandem MAG-orbitaallassen, waarbij meerdere lasnaden noodzakelijk zijn.

 

LaserhybridlassenBAM355.JPG

Het BAM toont nu aan dat het lassen van grote buizen mogelijk is met slechts één lasnaad (foto: BAM)

 

Als voorbeeld werd op de Hannover Messe 2011 een segment buis getoond (materiaal: L450MB (EN10208-2)) met een diameter van 914 mm en een wanddikte van 16 mm. Er werd gelast met een vermogen van 19 kW en een snelheid van tussen de 1,7 m/min en 2,2 m/min. Het vulmateriaal was G3Si1 met een doorsnede van 1,2 mm. De spanning varieerde tussen de 22V en 33V en de stroomsterkte tussen de 180A en 410A. Daarmee kan een buis binnen 1,5 minuut worden gelast. Deze korte lastijd geeft een enorme winst qua kosten en tijd; van groot belang voor de olie- en gasindustrie.

 

Veel minder lasmateriaal

Het nieuwe proces klinkt economisch mogelijk nog interessanter als het vergeleken wordt met handmatig lassen of tandem lassen. In onderstaand voorbeeld gaat het om een buis met een diameter van 1016 mm en een wanddikte van 20 mm.

Benodigde hoeveelheid lasmateriaal per lasnaad (per dag):

  • Handmatig elektrisch lassen: 6,4 kg (ca. 780 kg)
  • MSG-tandemlassen: 1,9 kg  (ca. 200 kg)
  • Hybride laserlassen: 0,33 – 0,44 kg (ca. 40 – 60 kg)

LaserhybridlassenBAM355_02.JPG

Nacap legt in opdracht van de Nederlandse Gasunie een pijpleiding aan van Esveld naar Angerlo. Een 35 km lang trace met daarin onder andere vier horizontaal gestuurde boringen. Dit soort langdurige projecten zouden aanzienlijk korter kunnen duren met de nieuwe Hybride laserlastechniek. Op de foto vindt de boring plaats met een lengte van 1111 meter, onder de Oude IJssel tussen Doesburg en Angerlo (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven