Ga naar hoofdinhoud

Groot compleetbewerken met Goratu

De Spaanse machinebouwer Goratu heeft vorig jaar een zogeheten GHTM machine uitgeleverd aan General Electric in Bangalore in India. Deze machine kun je typeren als de combinatie van een ‘moving column’-freesmachine van Lagun met een draaimachine van Geminis.

Het geheel is een knap staaltje machinebouw van Goratu met een hoog technologisch gehalte. Er kunnen werkstukken verspaand worden met een lengte tot 5 m en een diameter tot 3 m. Maximale opspancapaciteit bedraagt 40.000 kg.

 

Goratu GHTM

In het midden de bewegende kolom van de Lagun freesmachine, daarachter de Geminis draaimachine (foto’s: Goratu, in ons land worden Geminis en Lagun vertegenwoordigd door Bendertechniek uit Veenendaal)

 

Denneboom

Om deze machine te kunnen opbouwen in de fabriek in Elgobar was het nodig om een extra fundament te storten.  Het is een échte compleet-bewerkingsmachine: in de ram van de Lagun kunnen koppen met draai- en freesgereedschappen opgenomen worden, maar ook een kop met een slijpsteen.  Uiteraard praat je niet over een universele rondslijper, maar het is mogelijk om lagerplaatsen slijpend na te bewerken. Op deze machine kan General Electric ook de opnamen voor schoepen frezen (de denneboom-vormen).

 

Goratu GHTM slijpen

Slijpbewerking op de GHTM. Kijk hier voor de foto’s die we gemaakt hebben tijdens ons bezoek aan Goratu in Elgoibar in Spanje 


In het volgend nummer van Metaal Magazine een artikel over Spaanse machinebouw (we bezochten met Bendertechniek de machinefabrieken van Zayer, Juaristi, Goratu en Ibarmia). Als u dit niet wilt missen, neem dan nu een abonnement.


Goratu GHTM 3

In het midden de ram van de Lagun waaraan de koppen met draai-, frees- en slijpgereedschappen komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven