GKB Staalwerk & Machines in meest duurzame industriepand • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

GKB Staalwerk & Machines in meest duurzame industriepand

Opening van het nieuwe GKB-pand, in aanwezigheid van Maxime Verhagen aan de Augustapolder in Barendrecht, een van de meest duurzame fabriekspanden van Nederland

Begin september zijn in Barendrecht 23 mensen aan het werk gegaan in wat het meest duurzame industriepand van Nederland genoemd mag worden. Het pand is überhaupt het eerste gebouw in de Zuid-Hollandse gemeente dat de illustere BREEAM-certificering draagt voor milieuvriendelijke gebouwen. De primeur valt ten deel aan GKB Staalwerk & Machines dat in het pand staalwerk bouwt en machines voor machinale sportveldbewerking.

Het nieuwe pand aan de Augustapolder in Barendrecht, dat vorige week door Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, is geopend, scoort 88,3 procent op de zogenaamde BREEAM-schaal. Het gebouw krijgt daarmee de beoordeling ‘outstanding’ mee en valt in de hoogste klasse certificering door dit instituut. Het pand voldoet aan de strengste eisen op onder meer water- en energiegebruik, gezondheid voor de gebruikers, materiaalgebruik en impact op de omgeving.

Geen sinecure

“Voldoen aan alle eisen is beslist geen sinecure geweest”, zegt Arjan Kraaijeveld, algemeen directeur van GKB Groep daarover. Zijn bedrijfspand moet, om in aanmerking te komen, aan eisen voldoen die door het certificeringsinstituut in 2014 flink zijn aangescherpt. “We hebben ons werkelijk nergens moeite kunnen sparen. Elk detail is streng beoordeeld en dat maakt ons natuurlijk extra trots op deze certificering. We zijn nu de eerste in Nederland die onder de nieuwe, aangescherpte voorwaarden van BREEAM het allerhoogste certificeringsniveau hebben gehaald.”

Het aantal BREEAM-gecertificeerde gebouwen is nog relatief beperkt. In heel Nederland zijn nog maar een slordige zeshonderd gebouwen BREEAM-gecertificeerd of bezig met zo’n certificering. Veel van die panden zijn nog beoordeeld onder het coulantere BREEAM-regime dat van 2011 tot 2014 van kracht was. GKB Groep kan dus met recht zeggen dat ze op dit moment het meest duurzame industriepand van Nederland bezit.

Energieneutraal

Het bedrijfspand waar GKB Staalwerk & Machines deze week de productie heeft opgestart, is honderd procent energieneutraal. Het pand beschikt niet over een gasaansluiting en ook stroom wordt helemaal autonoom opgewekt. Het merendeel van de energie wordt geleverd door zonnepanelen. Die leveren genoeg stroom om het gebouw ’s winters ook te verwarmen. Daarnaast wordt aardwarmte gebruikt om de binnentemperatuur te reguleren.

Om energieneutraal te kunnen opereren, gaat het pand zuinig om met alle warmte die wordt gegenereerd. Warmte wordt, zoveel mogelijk, opgeslagen en hergebruikt. Daarvoor zijn speciale constructiematerialen gebruikt waaronder PCM, ook wel bekend als faseovergangsmateriaal, om warmte op te slaan.

Airconditioning heeft het gebouw niet nodig. ’s Zomers wordt de warmte buiten gehouden door een speciale, witte kunststof dakbedekking. Binnen in het gebouw is bovendien gebruik gemaakt van muurbedekkingen van mos en een grote plantenwand om het binnenklimaat aangenaam en gezond te maken.

Waterhuishouding

De waterhuishouding van een gebouw is een belangrijk aandachtspunt bij BREEAM-certificering. Het GKB-bedrijfspand slaat zoveel mogelijk regenwater op in bassins. Dat wordt vervolgens gebruikt als ‘grijs water’, water waar onder meer toiletten mee worden gespoeld. Daarmee wordt voorkomen dat kostbaar drinkwater wordt benut voor dergelijke taken.

Het familiebedrijf GKB Groep, waar GKB Staalwerk & Machines deel van uitmaakt, is ook actief in groenvoorziening en -onderhoud. Ook de tuin rondom het bedrijfspand is daarom nadrukkelijk onderdeel van de duurzaamheidsambities die het nieuwe bedrijfspand in zich draagt. Ook die buitenruimte heeft een duurzaamheidscertificaat meegekregen, het NL-Greenlabel certificaat niveau A.

Milieu-impact

“De ambitie is dat de tuin iets teruggeeft aan de natuur om zo de milieu-impact van het gebouw te neutraliseren”, legt Kraaijeveld uit. Dat gebeurt onder meer door de biodiversiteit te bevorderen. De tuin is zo ingericht dat onder meer insecten, maar ook vogels en vleermuizen er goed kunnen toeven.

Om het verstorende effect van de bebouwing op de waterhuishouding te neutraliseren, is onder de parkeerplaats een regenwaterreservoir aangebracht. Het regenwater dat op het parkeerterrein valt, wordt daar opgevangen en vertraagd teruggegeven aan het oppervlaktewater. Zo voldoet het gebouw en haar omgeving ook aan de strengste BREEAM-eisen voor milieu-impact. “Als alles goed is, merkt de natuur nauwelijks dat wij hier machines bouwen”, aldus Kraaijeveld.

BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assessment Method en is ontwikkeld door het Britse equivalent van het Nederlandse TNO. Nederland heeft een eigen BREEAM-normering en keurmerk ontwikkeld die aansluit bij Nederlandse wet- en regelgeving. Ook in Noorwegen, Spanje, Groot-Brittannië, Duitsland, Zweden en Oostenrijk worden lokale varianten van BREEAM-certificeringen toegepast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven