‘Gespierde’ cobot voor meer hefvermogen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Gespierde’ cobot voor meer hefvermogen

Danfoss Drives in Denemarken heeft met hulp van Cobot Lift een collaboratieve robot in gebruik genomen die zwaardere werkstukken kan tillen. Dit gebeurt met een add-on, gemonteerd op de arm van de cobot.

De add-on werkt als een soort elektrische metalen spier die via een kleine cilinder het maximale hefvermogen van cobots bij het bedrijf verhoogt van de gangbare 10 kg naar maximaal 30 kg.

Bij Danfoss Drives worden alle frequentieregelaars getest voor het assemblageproces. Die testen vinden plaats in speciale testbakken van 125×50 cm, die per stuk ongeveer 16 kg wegen.

Deze trays moeten voortdurend uit de machine worden getild, geleegd en vervolgens op karren worden gestapeld, waarna ze kunnen worden gerecycled.

Altijd met de hand

Dit repetitieve werk gebeurde altijd met de hand. Dat is belastend voor de gewrichten, de rug en de armen. Mede om ergonomische redenen heeft Danfoss Drives besloten om de handmatige afhandeling van de testbakken te automatiseren.

Nu zorgt de cobot met add-on voor het verplaatsen van de lege trays die normaal gesproken voor een cobot te zwaar zouden zijn.

Danfoss Drives had al een cobot met bijbehorende vacuümgrijper om diverse hefwerkzaamheden uit te voeren, maar die had een maximaal hefvermogen van 10 kg.

Upgraden

In plaats van te investeren in nieuwe apparatuur heeft het bedrijf besloten om de bestaande flexibele automatiseringsapparatuur te upgraden.

“Een industriële robot zou een te zwaar middel zijn geweest voor deze specifieke operatie”, zegt Christian Bork, directeur productietechniek Danfoss Drives.

Het ging erom dat een flexibele automatiseringsoplossing werd gecreëerd, die Danfoss voor meer taken kan gebruiken. Daarvoor was een grotere hefcapaciteit en een groter bereik nodig.

Meer en zwaardere taken

De Deense startup Cobot Lift heeft dit opgelost met een add-on. Met deze tiloplossing kunnen voortaan meer en zwaardere taken (tot 3x zo zwaar) door cobots gedaan worden. “Het geeft een enorm potentieel”, stelt Bork.

Danfoss Drives is fabrikant van frequentieregelaars die gebruikt worden om de snelheid van elektromotoren te regelen.

Bekijk een video van de cobot:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven