Genomineerden TechniShow Awards • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Genomineerden TechniShow Awards

De jury van de TechniShow Innovation Awards heeft dit keer 15 nominaties voor de innovatieprijzen bekendgemaakt. Ze representeren de smart industry trends in de maakindustrie: digitalisering, robotisering, 3D-printen, automatisering en oplossingen om efficiënter en meer maatwerk te produceren.

Er werden in totaal 34 inzendingen beoordeeld, afkomstig van 31 bedrijven. De genomineerden gaan op voor een award in 1 van de 3 categorieën: ‘Nieuw op de Benelux markt’, ‘Commerciële innovatie’ en ‘Made in de Benelux’. Dat meldt organisator FPT-Vimag.

De genomineerden per categorie staan in alfabetische volgorde.

Nieuw op de Benelux markt

Voor de categorie ‘Nieuw op de Benelux markt’ zijn 8 inzendingen genomineerd. Deze zijn in 2017 op de Nederlandse markt gekomen of moeten nog op de markt komen. Verder is de innovatie nog niet eerder op de TechniShow gepresenteerd en is de innovatie tevens niet eerder dan 2016 in het buitenland gepresenteerd.

BMO Automation

De BMO Xenon software biedt de verspanende ondernemer inzicht in het totale productieproces binnen zijn bedrijf, door alle beschikbare data die binnen de verspanende fabriek voor handen is aan elkaar te koppelen. De software haalt alle data uit de CNC-machines in de fabriek en presenteert deze data in een simpel overzicht. Zo is in een oogopslag zichtbaar van welke machines de spindels draaien, hoe de gemiddelde bezetting is, of men voor- of achterloopt op de planning en welke machine het best presteert, afgezet tegen de voorcalculatie. Bijzonder aan Xenon is dat de monitoringsoftware data kan lezen uit elke besturing, ongeacht de leeftijd van de machine.

Cellro

Cellro presenteert op de TechniShow 2 innovaties voor het Xcelerate automatiseringssysteem: de fiXture eXchange en Smart Gripper. Hoewel bestemd voor verschillende toepassingen – respectievelijk frezen en draaien – helpen beide nieuwe technieken op procesniveau hetzelfde doel te bereiken. Ze maken het mogelijk om met een automatiseringssysteem binnen de range van 10-50 kg handelingsgewicht, meerdere series tot één onbemand doorlopend productieproces te combineren. Dit voorkomt het handmatig moeten wisselen van de grippervingers en de opspanning in de machine.

Hexagon

Hexagon is genomineerd met de Leica Absolute Scanner (LAS). Deze laserscanner zorgt, gecombineerd met een Leica Absolute Tracker, voor een mobiele, flexibele en hoognauwkeurige 3D-scanoplossing. De scans kunnen ‘uit de hand worden’ gemaakt. Deze snelle oplossing (143.000 punten/sec) kan worden ingezet voor zowel inspectie als reverse engineering van grote oppervlakken. De outputdata kunnen eveneens dienen als inputbestand voor 3D-printen. De nauwkeurigheid (150 micrometer) is zeer nauwkeurig voor XL-objecten.

Renishaw

De RenAM500Q 3D-metaalprinter van Renishaw is ontwikkeld voor industriële productie. Het machineontwerp bestaat uit een in-huis ontwikkelde en op een Renishaw 3D-metaalprinter geproduceerde optische module waardoor de vier 500W lasers tegelijkertijd het hele werkgebied kunnen bereiken. Door de ingebouwde metaalpoeder-recycling en de volledig afgesloten bouwkamer wordt een veilige situatie verkregen met minimale operator-interventie, een efficiënte gasstroom en extreem laag Argongas-verbruik.

Robotics Benelux

De Pick-app van Robotics Benelux is een innovatieve app, waarmee industriële robots van Comau eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden, zodat programmeer- en engineertijd direct worden teruggeschroefd. De PickApp wordt via een tablet/WiFi geactiveerd, waardoor het doorvoeren van aanpassingen eenvoudig is. Middels een joystickfunctie op een tablet kan een industriële robot worden aangestuurd, waarbij de posities met een druk op de knop worden vastgelegd. Zo is een robot programmeren binnen 30 minuten te leren.

Trumpf

Trumpf heeft dit jaar twee producten ingezonden die allebei zijn genomineerd. Het betreft de TruPrint 5000 3D-metaalprinter en de TruMatic 1000 fiber combimachine. De TruPrint 5000 is een 3D-metaalprintsysteem in het middenformaat, gebaseerd op de poederbed-productietechnologie Laser Metal Fusion (LMF). Hiermee worden laag voor laag complexe, metalen componenten geproduceerd. De TruPrint 5000 maakt gebruik van het zogenaamde multi-laserprincipe, bestaande uit 3 gekoppelde laserbronnen die tegelijkertijd de gehele bouwruimte belichten, voor een optimale naadloze oppervlaktekwaliteit.

De TruMatic 1000 fiber is een combimachine die lasersnijdt, maar ook gaten ponst, omvormt en schroefdraden maakt. De machine is direct beschikbaar als totaaloplossing, maar kan ook stap voor stap worden uitgebreid tot volwaardige pons-/lasermachine, in combinatie met de nieuwe Delta Drive aandrijving, het hybride assenconcept en het nieuwe concept voor sorteren en ontladen.

Will-Fill

Will-Fill is een gepatenteerde, innovatieve oplossing om de emulsie in metaalbewerkingsmachines te vullen, hervullen, bewaken en te rapporteren. De Will-Fill is met computergestuurde metingen te koppelen aan computergestuurde vulprocessen. Daarmee onderscheidt de oplossing zich van de op water gestuurde mengsystemen en vlotters.

 

Commerciële Innovatie

Vier genomineerden dingen mee met de award voor Commerciële Innovatie. Deze inzendingen zijn in 2017 op de Nederlandse markt gekomen of komen dit jaar uit en zijn in nog geen enkel ander land op de markt gebracht. Tevens zijn de innovaties nog niet eerder op de TechniShow gepresenteerd.

Gibac Chemie

Gibac Chemie is genomineerd met de Blaser Liquid Tool, een reinigingssysteem voor de hightech industrie. Door middel van Pero dampontvetten worden eindproducten verkregen die ASML en ‘aerospace approved’ zijn. Hierdoor kan het RGA (Residu Gas Analyses) procedé worden overgeslagen. Daarmee gaat de procestijd terug van 24 à 36 uur naar 300 seconden. Dit geeft naast een enorme tijdswinst ook een grote kostenbesparing.

Gibas en Rhenus Lub

Gibas Tools heeft samen met Rhenus Lub het Fluid Fill Matic (FFM) ontwikkeld. Dit systeem controleert automatisch het koelsmeermiddel in de machine. De FFM wordt alleen geleverd in combinatie met rhenus koelsmeermiddelen en een wekelijkse of maandelijkse service van de rhenus-afdeling after sales & service. Zo wordt de klant ontzorgd en vervallen de manuren voor het bijvullen van de machines. Onbemande productie kan probleemloos doorgaan, zonder dat de machines door storing stoppen, bijvoorbeeld door een te laag niveau of schuimen.

Kuunders Technoworks

De Kuma plaatwerkdetectie is een volledig nieuwe, gepatenteerde machine, die laserparts van een nesting door middel van 3D-vision identificeert en vervolgens via een inkjet markeert. De markering geeft de vervolgbewerkingen van het laserpart aan. Dit maakt het laserpart ‘smart’ en het proces ‘lean’. Tevens kan er een QR-code worden aangebracht op het laserpart. Deze code is uitleesbaar middels scanners, waardoor vervolgbewerkingsmachines (kantbanken) automatisch het betreffende programma op kunnen roepen. Het combineren van 3D-vision en het automatisch coderen in combinatie met het aftellen van de lasersnijnesting maakt deze machine uniek.

Romias

Romias heeft de MAC-1500 mobiele, autonome en collaboratieve robot. De robot is in staat zichzelf te verplaatsen naar de plek waar hij nodig is. Hij bepaalt hierbij zelf de route en kan zelfstandig om bewegende obstakels heenrijden. Verder maakt de MAC-1500 gebruik van de nieuwste collaboratieve technieken om een intrinsiek veilig systeem te garanderen die niet alleen naast, maar ook met de mens kan werken. Alle MAC-uitvoeringen zijn uitgerust met een visionsysteem dat de laatste onnauwkeurigheden kan compenseren.

 

Made in de Benelux

Voor de Made in de Benelux zijn drie inzendingen genomineerd. Deze bedrijven komen van origine uit de Benelux en hebben de productie ook in de Benelux gevestigd.

Q-Fin Quality

Q-Fin Quality Finishing heeft de F1200 machine qua prestaties en design doorontwikkeld. Het is een machine voor het ontbramen, slijpen, en afronden van metalen plaatdelen tot 1.200 mm breed. De versie van modeljaar 2018 heeft ‘gevoel’ gekregen. Via overzichtelijke statusindicatoren kan de bediener de ‘gemoedstoestand’ van de machine aflezen. De status van de F1200 ontbraammachine is door toepassing van LED-verlichting ook van afstand duidelijk waarneembaar.

Resato International

Resato komt met een oplossing om 24/7 zorgeloos onbemand te werken, terwijl het complete proces bewaakt wordt. Resato heeft 3 gecombineerde functionaliteiten die bijdragen aan deze innovatie. EMS Monitoring bewaakt en identificeert het complete productieproces. Met Job Manager kunnen meerdere opdrachten worden geprogrammeerd en de Flex-zone kan gebruikt worden om tijdens het productieproces te laden en te ontladen zonder dat de veiligheid in het gedrang komt.

Style CNC Machines

De Style SMESH 2-step Gear (SS2-sG) biedt de mogelijkheid om op de Style draaibanken onder vollast te schakelen. Voor de draaibanken geldt; het beste uit 3 bestaande transmissies: de eenvoud van een handgeschakelde transmissie, het gemak van een automatische transmissie en het rendement alsof er geen transmissie is. Door deze nieuwe toepassing kan er mechanisch worden geschakeld zonder rendementsverlies, want volledig op- en aftoeren is niet meer nodig. Door de SS2-sG is het eenvoudiger om een grotere doorlaat op de machine te installeren.

 

Winnaars op 7 maart

De winnaars van de 3 Awards worden op 7 maart bekendgemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. Alle genomineerden zullen hun innovaties presenteren op de TechniShow, van 20 t/m 23 maart.

 

Jury: ‘Slimmer en efficiënter’

Juryvoorzitter Tom Bouws (werkzaam bij de Kamer van Koophandel en actief in het Programmabureau Smart Industry) ziet een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de vorige award. “We zien al een geruime tijd dat de maakindustrie ‘slimmer’ en efficiënter wordt. Dat is nu ook in de inzendingen te zien.”

“Op dit moment zie je dat er echt praktische oplossingen op de markt komen, die bedrijven kunnen toepassen om hun productie slimmer in te richten. Dat zijn naast software- en automatiseringsoplossingen ook innovaties op mechanisch gebied. Daarnaast kunnen we stellen dat 3D-printen zich steeds verder ontwikkelt en productierijp is geworden. Meer lasers in een bouwkamer, hogere opbouwvolumes, serieproductie en zelfs automatisering zijn voorbeelden die economisch verantwoord industrieel printen mogelijk maken.”

‘Hoog niveau’

Bouws is blij verrast over het niveau van de inzendingen dit jaar. “De inzendingen zijn goed beoordeeld en qua puntentelling zaten alle producten behoorlijk dicht bij elkaar. Als jury zaten we qua beoordeling behoorlijk op een lijn. De 15 genomineerden waren dan ook door alle juryleden hoog beoordeeld.”

Aan de inzendingen is volgens de juryvoorzitter duidelijk te zien dat software de industrie inloopt. “Dat zullen we straks ook zien op de TechniShow. De traditionele bewerkingstechnieken worden aangevuld met digitaliseringsoplossingen, zoals besturingssoftware, programmering, slimme randapparatuur en managementinformatie. De meeste inzendingen ondersteunen productiever en/of meer maatwerk produceren.”

Wel ziet hij op het gebied van nieuwe verdienmodellen, zoals dienstinnovaties, nog een onontgonnen gebied.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven