Fotoreportage fabriek Sodick in Bangkok • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fotoreportage fabriek Sodick in Bangkok

Kwaliteit, nauwkeurigheid en een schone werkomgeving zijn belangrijke kernwaarden van Sodick. Door de lage salarissen in Thailand is automatisering (nog) niet lonend (foto: Tim Wentink)

Op uitnodiging van De Ridder uit Best bezocht Metaal Magazine eind september samen met een Nederlands gezelschap twee fabrieken van Sodick in Bangkok (TH). Sodick, leverancier van onder andere draadvonk- en zinkvonkmachines, presenteerde hoe het brede machine-assortiment tot stand komt. Daarbij houdt Sodick vast aan een selectie kenmerkende eigenschappen die de kwaliteit en nauwkeurigheid van de EDM-machines moet garanderen.

Sodick levert een brede range draad- en zinkvonkmachines waarvan 40% in Bangkok wordt geproduceerd. Daarnaast heeft Sodick fabrieken in China en Japan waar respectievelijk 40% en 20% van het totale aantal machines geproduceerd wordt. Het overgrote deel (90%) van de Thaise productie is bestemd voor export waarvan 40% (400 machines) per jaar naar Europa gaat.

Niet gedwongen tot automatisering

In de fabrieken in Bangkok zie je dat Sodick investeert in een modern en kwalitatief machinepark, maar dat automatisering heel beperkt wordt toegepast. En dat is ook niet zo vreemd. De salarissen zijn in Thailand slechts een fractie van wat ze in Europa zijn. Het in dienst hebben van werknemers is dus over het algemeen goedkoper dan het investeren in grote automatiseringsoplossingen. Dit zie je direct terug bij een rondgang door de twee fabrieken. In totaal werken er bij Sodick Bangkok 1.000 mensen. Waar in Europa een operator verantwoordelijk is voor meerdere machines, zien we in Thailand dat er soms zelfs meerdere operators verantwoordelijk zijn voor één machine. Dit heeft zijn voordelen. Zo wordt bijvoorbeeld elke stap in het productieproces uitvoerig gecontroleerd. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van het eindproduct.

Flexibiliteit van machine én organisatie

Sodick heeft twee fabrieken in gebruik op ongeveer 50 km ten Noorden van Bangkok. De tweede fabriek is pas sinds januari 2013 volledig operationeel en is gebouwd na een grote overstroming die in 2011 de gehele productie stil legde. Door de flexibiliteit van Sodick wist het bedrijf de productie binnen korte tijd te verplaatsen naar de productiefaciliteit in China. Tegelijkertijd werd in Thailand een tweede fabriek gebouwd op enkele honderden meters van de eerste fabriek. De nieuwe fabriek ligt 4 m hoger dan de eerste fabriek zodat wateroverlast in de toekomst geen rol meer kan spelen.

Tijdens ons bezoek in Thailand hebben we de nodige foto’s geschoten van de twee productiefabrieken. Bekijk ze in ons fotoalbum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven