Fors meer CNC-automatisering met agv’s en amr’s • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Fors meer CNC-automatisering met agv’s en amr’s

Het aantal CNC-automatseringsoplossingen met automatisch geleide voertuigen (agv’s) of autonome mobiele robots (amr’s) neemt de laatste jaren sterk toe. Dat bemerkt Fastems. Een meerderheid van de industrieën waarin het bedrijf actief is, past op de een of andere manier agv’s of amr’s toe. En Fastems ziet dat de vraag ernaar blijft stijgen.

“Of het nu in de ruimtevaart, defensie, machinebouw, medische industrie of toelevering is, er zijn geautomatiseerde voertuigen in veel productiewerkplaatsen”, zegt Mika Laitinen, solution sales director bij Fastems.

Agv’s worden vooral toegepast voor materiaal-intralogistiek, het leveren van gereedschappen aan machines en het verplaatsen van bewerkingspallets tussen productieprocesfasen.

Technologieën efficiënt met CNC-automatisering

De agv-projecten zijn met name bedoeld voor een tijdige, veilige en economische transfer van productie-items. Fastems geeft aan actief bezig te zijn met het ontwikkelen van manieren om deze technologieën efficiënt te gebruiken met CNC-automatisering.

Zo worden agv’s en amr’s, aldus het bedrijf, geïntegreerd voor verschillende CNC-automatiseringstoepassingen, terwijl extra waarde wordt toegevoegd met intelligente besturing.

“Als het gaat om CNC-automatisering en agv’s of amr’s, kunnen ze van grote hulp zijn”, vertelt Laitinen. “Denk aan het verminderen van handmatige transfers en vorkheftruckoperaties, het verkleinen van buffermaten, het verhogen van het automatiseringsniveau en het voorspelbaarder en reproduceerbaarder maken van de productiestroom.”

Hogere intelligentie voor agv-gebruik

Fastems’ Manufacturing Management Software (MMS) brengt hogere intelligentie voor het gebruik van agv’s. Het systeem houdt toezicht op alle productieorders en -middelen. Ook wordt elk stukje van “deze complexe puzzel” gepland voor tijdige leveringen aan de klant.

“In de praktijk plant MMS de productie op basis van de orders van de klant en de beschikbare productiemiddelen zoals gereedschapsmachines, snijgereedschappen en grondstoffen. Vervolgens wordt met de fleet management software van de agv’s afgestemd, de juiste transfers op het juiste moment uit te voeren.

Minder bufferopslag tussen procesfasen

“We kunnen ervoor zorgen dat alle agv-transfers just-in-time worden uitgevoerd,” zegt Laitinen. Op deze manier is onder andere minder bufferopslag tussen procesfasen nodig. Ook kunnen medewerkers de juiste productiemiddelen van tevoren klaarzetten om wachttijden voor machines te verminderen.

Bij onverwachte gebeurtenissen (zoals gereedschap dat zoekgeraakt is, een inkomende spoedorder van een klant of een machine die stuk gaat), past MMS de productie aan, inclusief de agv-bewegingen. “Op deze manier zijn de meest dringende klussen nog steeds op tijd klaar en zijn alle benodigde middelen op hun plek wanneer dat nodig is.”

Klantleveringen en R&D-projecten

Naast de leveringen aan klanten, heeft Fastems ook meerdere R&D-projecten lopen. Dit om de meest productieve en economische manieren van agv- en amr-gebruik in CNC-automatisering te begrijpen en te vinden.

De reikwijdte van het onderzoek omvat niet alleen de huidige klantentoepassingen, maar kijkt ook verder. Zo stelt Fastems met interfaces die al gemaakt zijn voor diverse agv-fleetmanagement softwareprogramma’s, elk merk agv van de klantkeuze te integreren. Dit doet het bedrijf met een speciaal in-house interfacing team.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven