Ga naar hoofdinhoud

Formatec print keramiek in 3D

Peter Kuipers, de grondleger van Formatec, presenteerde op donderdag 13 december tijdens het seminar ‘Ceramic Injection Moulding’ in Goirle een nieuwe ontwikkeling: het 3D-printen van keramisch materiaal. De foto hiernaast toont een voorbeeld van micro-spuitgieten.

Formatec deed een onderzoek naar ‘Digital Light Processing’ en ontwikkelde een printer waarbij keramisch materiaal, vermengd met een fotopolymeer, laagje voor laagje belicht wordt waarop een uitharding volgt. Het grote voordeel hiervan is de hoge resolutie waarmee kan worden geprint. Samen met onbeperkte vormvrijheid van het 3D printen ontstaan hiermee unieke mogelijkheden.

 

Veel interesse in de uitleg van Peter Kuijpers betreffend de 3D-printtechnologie (foto: Formatec)

Veel interesse in de uitleg van Peter Kuijpers betreffend de 3D-printtechnologie (foto: Formatec)

 

Groene product

Als het ‘groene’ product uit de printer komt maakt dit vervolgens een debind- en sinterproces door. Zo ontstaan keramische producten met de bekende kwalitatieve eigenschappen, die echter in geen andere techniek te maken zijn. Ideaal voor prototypes of kleine series, aangezien er geen matrijs aan te pas komt. Bovendien wordt ook de doorlooptijd aanzienlijk korter.

 

Siliciumnitride

Een kleine honderd genodigden bezochten het seminar. Een filmpje van een modelvliegtuig met straalmotor, illustreerde de toepassing van siliciumnitride voor een microturbine. Formatec heeft inmiddels ervaring met dit materiaal en ontwikkelde dit jaar een eigen ‘feedstock’. Spuitgieten (CIM) maakt het mogelijk om complexere vormen te realiseren. Een stap voorwaarts ten opzichte van de huidige perstechnologie. 

 

Formatec micro spuitgieten 64 gaatjes binnen een vlak van 2 mm x 2 mm

 

Micro-spuitgieten

Indrukwekkend zijn ook de afmetingen van keramische producten die Formatec door middel van spuitgieten kan fabriceren. Als voorbeeld werd een glasvezelconnector getoond, die is voorzien van 64 gaatjes binnen een vlak van 2 mm x 2 mm. De afmeting van elk gaatje is 125 micrometer en dit komt dus uit een spuitgietmatrijs. De kunst hierbij is, om de korrelstructuur van het materiaal te optimaliseren en dat is Formatec gelukt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven