Formaco en Manoir smeden closed-die • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Formaco en Manoir smeden closed-die

Met closed-die forging blijft de homogene materiaalstructuur in de gesmede producten gehandhaafd (foto’s: Formaco)

Om beter aan de gestegen vraag naar een hogere kwaliteit kleppenhuizen en afsluiters in de olie- en gasindustrie te kunnen voldoen, is Formaco Forgings & Castings in zee gegaan met het Manoir Industries uit Frankrijk. Deze smederij is gespecialiseerd in het smeden van producten in vaste smeedmallen, ook wel closed-die forging genaamd.

Met closed-die forging blijft de homogene materiaalstructuur in de gesmede producten gehandhaafd, waardoor het uiteindelijke product een hogere materiaalprestatie zal leveren. Vooral voor kleppenhuizen en afsluiters in de gas- en olie-industrie is dit van essentieel belang. “Kleppenhuizen en afsluiters heb je in alle soorten en maten: gegoten, gefreesd uit volmateriaal of zelfs gelast. Om de risico’s, zoals vermoeiingsscheuren van drukhoudende delen, uit te sluiten wordt er steeds meer naar behuizingen gevraagd die uit één stuk zijn gesmeed. Het grote voordeel daarbij is, dat deze altijd sterker zijn dan gegoten of gelaste behuizingen. Gegoten delen hebben een mindere homogene materiaalstructuur. Gelaste producten hebben materiaalovergangen omdat ze opgebouwd zijn uit meerdere delen. In dit verband is de beste verbinding géén verbinding. Door het uit één stuk te smeden verdicht je de vezelstructuur van het materiaal en wordt de productievorm bijna de eindvorm. Hierdoor is het mogelijke om intensievere warmtebehandelingen toe te passen waardoor hogere mechanische materiaal waardes behaald worden,” aldus ing. Robert Heester, directeur van Formaco.

Manoir Industries

Manoir Industries is een wereldspeler op het gebied van hoogwaardig, smeedwerk en extrusie. Robert Heester: “Voor Formaco is, met name, het ‘closed-die’ concept van Manoir van belang. Belangrijk om te weten is dat Manoir Industries beschikt over in eigen bedrijf vervaardigde standaard-smeedstempels, waarmee kleppenhuizen en afsluiterbehuizingen tot 1.200 kg gesmeed kunnen worden. Een afnemer kan uit deze standaard behuizingen een keuze maken om zijn uiteindelijk product te laten maken zonder dat in gereedschapskosten voor smeedstempels geïnvesteerd moet worden. Daarnaast is Manoir belangrijk voor ons voor de levering van geëxtrudeerde buisvormige producten tot een diameter van 500 mm bij een lengte van 1.700 mm”. De toegevoegde waarde van Formaco als intermediair zit hem volgens Robert Heester vooral in het samenbrengen van internationale topspelers; enerzijds fabrikanten van hoogwaardige smeed- en gietproducten, -voorbewerkt of volledig bewerkt-, zoals assen, ringen, bussen en flenzen, en anderzijds de Nederlandse en Belgische afnemers in onder andere de scheeps- en machinebouw en de olie- en gasindustrie.

Manoir kan geëxtrudeerde buisvormige producten tot een diameter van 500 mm en een lengte tot 1.700 mm leveren
Manoir kan geëxtrudeerde buisvormige producten tot een diameter van 500 mm en een lengte tot 1.700 mm leveren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven