Ga naar hoofdinhoud

Foodnormen in de machine- en installatiebouw

Er is veel onduidelijkheid over normen, wetgeving en richtlijnen rond machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie. Machinebouwers, engineeringsbureaus maar zeker ook voedingsmiddelenproducenten stellen hier geregeld vragen over bij GMV en DMFI. Daarom organiseren deze brancheverenigingen op 6 oktober de kennisbijeenkomst ‘foodnormen in de machine- en installatiebouw’.

DMFI is de branchegroep binnen Koninklijke Metaalunie die opkomt voor de belangen van de aangesloten leden in de machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie. GMV is de branchevereniging voor de machinebouwers in de agri- en foodindustrie in Nederland.

GMV en DMFI hebben beide zitting in de nationale standaardisatie-commissie met betrekking tot machines voor de voedselindustrie, genaamd NEN-NC-341100. Ze zijn bovendien actief betrokken bij de ontwikkeling van de internationale norm voor food (ISO/CEN/TC 153).

Daarom organiseren GMV en DMFI voor de markt een kennisbijeenkomst. Tijdens die bijeenkomst worden de deelnemers bijgepraat over alle relevante normen, richtlijnen en wetgeving op het gebied van machinebouw en installaties voor de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat om bestaande en nieuwe normen, wetgeving en richtlijnen.

Programma

Het programma start met een presentatie van Saucecompany over de uitdagingen van een voedingsmiddelenfabrikant op het gebied van normering.

Dit wordt gevolgd door een introductie over GFSI (ISO 22000) alsmede BRC, IFS en Lloyds en hoe dit de basis vormt voor een goede HACCP. De volgende spreker gaat in op de (nieuwe) machinerichtlijn en de relatie hiervan tot de voedingsmiddelenindustrie.

Daarna volgt een verdieping op het gebied van voedselcontactmaterialen (EC1935:2004), machineveiligheid – hygiënisch ontwerpen (EN1672-2 en ISO14159) en de norm voor engineering en de hygiënische risicoanalyse (EN 16310).

Lassen in voedingsmiddelenindustrie

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de uitvoering zoals het lassen in voedingsmiddelenindustrie (9606-2) en de aantoonbaarheid dat een machine of installatie aan alle normen, richtlijnen en wettelijke kaders voldoet (EG2023-GMP).

Tot slot zal het programma een inkijkje bieden in de ontwikkeling van de internationale standaarden (ISO/TC326 en ISO/TC153).

Partijen die hun medewerking al hebben toegezegd zijn Saucecompany, Iv-Industrie, Marel, Eriks, NEN, BPE-Projects, Platform HDN, Nederlands Instituut voor Lastechniek, FME en Koninklijke Metaalunie

6 oktober, Nieuwegein

De bijeenkomst is op donderdag 6 oktober vanaf 13 uur bij Koninklijke Metaalunie in Nieuwegein. Het is met name bestemd voor voedingsmiddelenfabrikanten, bouwers van machines en installaties voor de voedselverwerkende industrie en engineeringbureaus.

Meer informatie en aanmelden kan via de website van DMFI

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven