Ieder jaar blijven in Nederland tientallen kansrijke innovaties op de plank liggen. Om dit te doorbreken, wordt in Brabant DeepTechXL Fund I opgericht. Dit fonds gaat investeren in veelbelovende hoogtechnologische startups en scale-ups in Nederland. ASML, Philips, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), TNO, PME Pensioenfonds en Invest-NL zijn hierbij betrokken.
Deep tech is de verzamelnaam voor sleuteltechnologieën die gebruikmaken van de nieuwste research om belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het vlak van gezondheid, energietransitie en duurzaamheid, veiligheid én voeding op te lossen. Die sleuteltechnologieën moeten impact hebben op duurzaamheidsdoelen (Sustainable Development Goals) die door de VN zijn vastgesteld.
Kennis en middelen ontbreken
Belangrijkste reden dat kansrijke innovaties nogal eens op de plank blijven liggen, is omdat deep tech startups gemiddeld meer dan de helft van hun tijd kwijt zijn aan het realiseren van financiering. Dit komt door een gebrek aan specifieke kennis en middelen bij potentiële investeerders.
Deep tech is volgens de partners de aanjager van duurzaam economisch succes en hoogwaardige werkgelegenheid in de maakindustrie. En de Brainport-regio is in hun ogen de tech-hotspot van Nederland én Noordwest-Europa. Dat meldt BOM.
Investerende partijen
Een fondsteam van ervaren venture capital entrepreneurs gaat een bijzondere samenwerking aan met vooraanstaande techbedrijven en organisaties uit de sector, kennisinstellingen en regionale én nationale investeerders.
Zo willen zij kansrijke Nederlandse deep tech bedrijven een “gecombineerd financieel- én innovatie-ecosysteem bieden voor succesvolle groei en impact”.
Signaal voor uitbouw maakindustrie
Het fonds heeft investeringen ontvangen van onder meer ASML, PME Pensioenfonds, Invest-NL, Philips, BOM én TNO. De investering door ASML, Philips en PME Pensioenfonds is een belangrijk signaal dat sectorpartners een grotere bijdrage willen leveren aan de uitbouw van de maakindustrie in Nederland.
Invest-NL, BOM en TNO behoren tot actieve spelers in (deep tech) innovatie in Nederland. Ook participeren een aantal Nederlandse family offices en de leden van het fondsmanagement zelf in het fonds.
100 miljoen euro vermogen

Partijen streven naar minimaal 100 miljoen euro als vermogen van het nieuwe fonds. Daarnaast verstrekt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een lening van 9 miljoen euro, specifiek voor seed (vroege fase) investeringen. Dit in het kader van een Seed Capital deep tech tender van in totaal 21 miljoen euro die RVO in 2021 had uitgeschreven.
DeepTechXL Fund I gaat naar verwachting 20 vroege fase investeringen financieren en een 15-tal investeringen in de volgende doorgroeifase. Bedrijven krijgen dus financiële ondersteuning in verschillende fasen van hun ontwikkeling, van (pre-)seed tot Series A-C.
Ook andere ondersteuning
Deep tech vraagt vanwege haar complexiteit om méér dan alleen financiële middelen. DeepTechXL is dan ook méér dan alleen een investeringsvehikel.
“Samen met de investerende (industrie) partners biedt het fonds startups ondersteuning aan in de vorm van kennis, netwerk, technologieën, licenties en business development. Het fonds kan bedrijven in contact brengen met een eerste klant, helpen bij het vinden van de juiste partners in de supply chain, het betreden van nieuwe markten of het opschalen van de productie.”
DeepTechXL zal intensief samenwerken met venture builder HighTechXL, een bestaand deep tech innovatie-initiatief van ASML, Philips, TNO en BOM.
Management en industrie-partners
Het management van DeepTechXL Fund I wordt gevoerd door Guus Frericks, Teska van Vuren, Ron Maurer en Ronald Meersschaert. “Zij combineren langjarige ervaring met een bewezen track record op het gebied van deep tech venture building en venture capital investeringen.”
Het fonds opereert in de achtertuin van het hightech-ecosysteem van Brainport. Dat bestaat uit een clustering van kennisinstellingen, techbedrijven, toeleveranciers, co-investeerders, publieke organisaties én ruim 400 vooraanstaande techexperts.
Aanzuigende werking
“DeepTechXL is een langgekoesterde wens van regio- en industrie-partners om als hefboom te fungeren voor het creëren van nieuwe hoogwaardige werkgelegenheid in Nederland.”
“Door de betrokkenheid van leidende techbedrijven zal het initiatief een aanzuigende werking hebben op ondernemend techtalent”, zo verwachten de initiatiefnemers.