FNV presenteert groen plan voor Tata Steel • Metaal Magazine
Nieuws

FNV presenteert groen plan voor Tata Steel

Tata Steel IJmuiden (foto: Metaal Magazine).

Tata Steel IJmuiden kan sneller vergroenen mét behoud van werkgelegenheid. Dat stelt FNV in een plan voor het staalconcern. In het FNV-plan kan Tata Steel IJmuiden veel sneller de CO2-uitstoot en de omgevingsoverlast verminderen. Wel moet de overheid dan de regels voor subsidies voor CO2-vermindering aanpassen, vindt de vakbond.

Het huidige productieproces op kolen en grijze stroom kan binnen vijf jaar voor een groot deel worden vervangen door een productieproces op groene stroom, aardgas en later ook waterstof, stelt het FNV-plan. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof.

In de huidige plannen van Tata Steel om te vergroenen wordt gebruik gemaakt van het opslaan van de uitgestoten CO2 in de bodem van de Noordzee. “Maar daarmee pak je de oorzaak van het probleem niet aan en dat zal uiteindelijk toch moeten”, zegt Roel Berghuis, bestuurder FNV Metaal.

Alternatief plan

“Ons plan laat zien dat er een alternatief is voor het opslaan van CO2. Sterker nog, CO2 opslaan kost juist extra tijd en geld.”

De huidige kooksfabrieken en hoogovens in IJmuiden moeten op termijn sluiten, vindt FNV. Deze moeten worden vervangen door de productie van DRI (direct-gereduceerd ijzer) en vlamboogovens die niet langer werken op kolen, omdat die sterk vervuilen, stelt FNV.

Op waterstof en windenergie

DRI zou in de toekomst op waterstof kunnen gaan werken, verwacht de bond, en tot die tijd op gas. De vlamboogoven kan op basis van windenergie draaien.

De FNV is van mening dat niet 13 jaar gewacht hoeft te worden om de technologie van vlamboogovens en DRI in te voeren. “De technologie heeft zich immers al bewezen als een solide proces om staal te
maken.”

De huidige Kooksfabriek 2 en Hoogoven 6 zijn nu al toe aan een peperdure renovatie. FNV wil dat daarvan wordt afgezien en dat zij worden gesloten. Ter vervanging zouden de vlamboogoven en een DRI-installatie moeten worden gebouwd.

“Daar kan in het tweede kwartaal van 2022 al mee worden begonnen”, zegt Berghuis in de Volkskrant. “Dan zijn ze in 2025 klaar.”

‘Ook gunstig voor omgeving’

De bond wijst in haar plan ook op de voordelen voor de omgeving. Door de nieuwe techniek zijn geen kolen meer nodig en daardoor vermindert de uitstoot van fijnstof drastisch. “Als je CO2 onder de grond stopt, dan blijft de omgeving last houden van die uitstoot”, aldus Berghuis.

“Met ons plan is die overlast binnen vijf jaar voor het overgrote deel verleden tijd.” FNV pleit voor een snelle, onafhankelijke haalbaarheidsstudie naar de vergroeningsplannen.

‘CO2-vermindering structureel’

Voor de bouw van de nieuwe installaties schat FNV de kosten rond de 1,4 miljard euro. Omdat Tata Steel IJmuiden in de verkoop staat, gaat de vakbond er vanuit dat het moederbedrijf die investering niet zal willen maken. “En daarom is de steun van de overheid hard nodig.”

“De subsidie die nu naar CO2-opslag gaat, moet wat ons betreft ook kunnen worden ingezet in echte, structurele CO2-vermindering zoals wij die in ons plan benoemen. Zeker als die ook het leefklimaat in de IJmond ten goede komt”, aldus Berghuis.

Goed voor 30.000 banen

De staalindustrie in IJmuiden en omgeving is goed voor 9.000 directe banen en zo’n 30.000 indirecte banen bij toeleveranciers. Een petitie voor het behoud van het bedrijf werd eerder al door ruim 16.000 mensen ondertekend.

Groen staal

Bekijk FNV-plan Groen staal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven