Floor type Soraluce met grote verspaningscapaciteit • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Floor type Soraluce met grote verspaningscapaciteit

De Soraluce freesmachine leent zich voor snelle bewerking van omvangrijke werkstukken, o.a. dikke platen die moeten worden voorzien van laskanten (foto’s: Hans Koopmans)

Medio oktober stelde Niron Staal Amsterdam, dochteronderneming van Damen Shiprepair & Conversion, haar deuren open voor wat men noemde de ‘Grand Start’ van de nieuwste aanwinst in het machinepark, een FS 8000 ‘floor type’-bewerkingscentrum van Soraluce. Het adjectief  ‘Grand’ is niet overdreven: met een X-as van 8.000 mm en een grote verspaningscapaciteit is de machine geknipt voor het type omvangrijke werkstukken die als enkelstuksproductie of in kleine series bij Niron aan de orde van de dag zijn.  

De aankoop bevestigt opnieuw dat de markt voor grote freesmachines in ons land, hoewel bescheiden, groeiende is. Industriële sectoren waarin sprake is van nauwkeurige bewerkingen van fors gedimensioneerde werkstukken, zoals de scheepsreparatie en -onderhoud, de grote apparatenbouw en de olie- en gasindustrie, doen het redelijk tot goed en dat weerspiegelt zich in toenemende aankoop van nieuwe en gebruikte kotterbanken, carrouselbanken en grote freesmachines, waaronder de ‘floor type’-uitvoering. De term ‘floor type’ slaat op de wijze waarop de bewegingen in de machine zijn ondergebracht: bij kleinere machines in de tafel (table type), bij grote machines in de kolom (floor type). Bij de machine van Niron beweegt de kolom over de slede en worden de bewegingen in Y- en Z-richting uitgevoerd door de spilkast.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven