Flexibel, mechatronisch spansysteem voor Industrie 4.0 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Flexibel, mechatronisch spansysteem voor Industrie 4.0

Het actieve stabilieseringsysteem Fixtronic maakt een hogere dynamische processtabiliteit bij het frezen mogelijk (foto: Fraunhofer IPT)

Om Industrie 4.0 te realiseren hebben productiebedrijven flexibele en verbonden productiemiddelen met een hoog aanpassingsvermogen nodig. Een groot potentieel voor het verhogen van de productiviteit betreft het gebruik van slimme spantechnieken. Het Fraunhofer IPT is nu in samenwerking met partners een flexibel mechatronisch klemsysteem met actieve trillingsdemping aan het ontwikkelen. Het spansysteem moet freesprocessen stabieler en zuiniger te maken.

Voor de Industrie 4.0 productie moet niet alleen data uit het bewerkingsproces effectief en efficiënt verwerkt worden, maar de productiemiddelen moeten tevens fysiek in staat zijn om hun geometrie en kinematica flexibel aan te passen aan een bepaalde taak. Een toenemend scala van producten vormt een grote uitdaging bij het freesproces. Met name lange en dunwandige onderdelen worden bij het frezen vaak sterk beïnvloed door trillingen. Met het project ‘Fixtronic’ wil Fraunhofer een stabilisatiesysteem ontwikkelen waarmee procestrillingen en instabiliteit door actieve trillingsdemping en snelheidsaanpassing van de spil geminimaliseerd worden. Tijdens het frezen worden data  van de toestand van het werkstuk met behulp van sensoren in het spansysteem aan een adaptieve regeling gekoppeld. Door piëzo actuatoren wordt vervolgens een tegentrilling in het werkstuk gegenereerd.

Krachtiger verspanen

Het Fixtronic stabiliseringsysteem maakt krachtigere procesparameters mogelijk zonder dat de kwaliteit van de productie in het gedrang komt. Door de adaptieve regeling  kunnen werkstukken met verschillende geometrieën betrouwbaar worden vastgeklemd. Dit verhoogt de flexibiliteit in de productie aanzienlijk. De koppeling van het klemsysteem met de bewerkingsmachine maakt het mogelijk om effectief toezicht op de stabiliteit van het werkstuk te krijgen, waardoor een betrouwbare en efficiënte productie ontstaat. In conventionele systemen veroorzaken trillingen een slechtere kwaliteit van het werkstukoppervlak, hogere slijtage aan het gereedschap, meer lawaai en hogere toleranties. Vaak wordt de snelheid van de machine naar beneden aangepast om bewerkingskrachten te reduceren en om trillingen te minimaliseren. Dit vertraagt het proces en verhoogt de productiekosten. Er zijn manieren om de ideale procesparameters te vinden, maar dit zijn vaak kostbare tests die bij de productie van kleine series of enkelstuks niet economisch zijn. Voor productie in Industrie 4.0 worden parameters constant automatisch aangepast om een stabiel, en snel proces te verkrijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven