EuroBlech 2016 in teken van smart manufacturing • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

EuroBlech 2016 in teken van smart manufacturing

(foto: Archief Metaal Magazine)

Volgende week kunnen we van 25 t/m 29 oktober de EuroBlech 2016 bezoeken. Tijdens deze tweejaarlijkse vakbeurs staat het Messegelände Hannover (D) volledig in het teken van plaatbewerking. De EuroBlech 2016 weerspiegelt de trend rondom ‘smart manufacturing’ in de plaatbewerkingsindustrie.

Een belangrijke trend tijdens de EuroBlech 2014 was de ontwikkeling van de laser in de plaatbewerking. Betere beheersbaarheid van de straalkwaliteit en de fiberlaser die steeds vaker wordt ingezet voor het snijden van dikker plaatmateriaal zijn enkele voorbeelden. Daarnaast bleek ook in 2014 al dat de EuroBlech qua noviteiten langzaam evolueert van een hardwarebeurs naar een softwarebeurs. Uiteraard blijven de hallen gevuld met afkantbanken, lasersnijders, ponsmachines, persen en complete plaatbewerkingsinstallaties met automatische laad- en lossystemen. Dit trekt veel bezoekers naar de stands. De nieuwtjes zijn echter meer te vinden in de software ontwikkelingen. Bij leveranciers als Amada, BLM Adige, Bystronic, LVD, Prima Power, Trumpf enz. zien we veel ontwikkelingen op softwaregebied. Van software-systemen met databanken met informatie over plaatdelen tot aan CAD-gegevens, plaatmaterialen, buigverkortingen, gereedschappen en NC-bewerkingsprogramma’s en productiesimulaties.

Smart manufacturing

Dit jaar zullen exposanten op de EuroBlech wederom een grote hoeveelheid hardware tentoonstellen. De focus ligt volgens de beursorganisatie deze editie echter op procesbeheersing, -besturing en -optimalisatie; oftewel het slim bewerken met softwarematige toepassingen. Door de introductie van Industrie 4.0 enkele jaren geleden komt de metaalindustrie nu met steeds meer oplossingen om smart manufacturing in het dagelijks proces te integreren. Automatisering, machines die onderling communiceren en intelligente procesketens beginnen een belangrijk onderdeel te worden binnen de plaatbewerking. Volgens Menko Eisma, directeur van Trumpf Nederland, loopt de plaatbewerkingsindustrie voorop in deze, wat door sommigen benoemd wordt als een industriële revolutie. Data uitwisseling over de volledige productieketen maakt de weg vrij voor geoptimaliseerde productieprocessen, verbeterde planningen, meer flexibiliteit en een hogere productkwaliteit. Juist door het kleiner worden van series en het toenemende aantal productvariaties worden productieprocessen in de plaatbewerking alsmaar complexer en afhankelijker van flexibele oplossingen. Metaalbewerkers die momenteel voor de kritische vraag staan of ze moeten investeren in het aanpassen van hun productieproces om zo mee te groeien met een veranderende productie-omgeving, kunnen dit antwoord vinden op de vele stands tijdens de EuroBlech. Bezoekers kunnen live demonstraties bijwonen met behulp van een grote diversiteit aan machines en systemen. Exposanten presenteren machines, gereedschappen en automatiseringssystemen voor de gehele waardeketen. Diverse werkstukken, las- en oppervlaktebehandelingen, gereedschappen, kwaliteitscontroles en CAD/CAM-systemen maken het aanbod compleet.

Wie, wat en waar EuroBlech 2016

Ruim 1.500 exposanten uit 40 verschillende landen presenteren tijdens de EuroBlech op een totaal beursoppervlak van 89.000 m2, verspreid over acht hallen, machines, processen, software-oplossingen en noviteiten. De EuroBlech richt zich op plaatbewerkingsspecialisten uit alle lagen van het bedrijf.

Website:             euroblech.com

Datum:                25 oktober t/m 29 oktober

Locatie:               Messegelände Hannover (D)

Dagticket:           euro 30,-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven