Eritec nieuwe agent voor Grob • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eritec nieuwe agent voor Grob

Machineleverancier Grob heeft tijdens de AMB 2010 in Stuttgart (D) een vijfassige werkplaatsmachine geïntroduceerd in een ‘Hydraulikfreie Ausführung’: het bewerkingscentrum G350. De nieuwe Nederlandse agent, Eric Huiskes van de eveneens nieuwe firma Eritec uit Hengelo (O), gaf tijdens de Duitse vakbeurs uitleg.

Eric Huiskes is geen onbekende in de Nederlandse metaalwereld. Eerder werkte hij voor machineleveranciers als Landré en Gibas. Nu is hij met het agentschap voor Grob voor zichzelf begonnen. De AMB 2010 is de eerste beurs waar hij onder de vlag van zijn eigen firma Eritec relaties uit de Nederlandse metaalbranche ontving.

 

Eric huiskes grob

Eric Huiskes (Eritec) laat zien hoe goed toegankelijk de bewerkingsruimte is van de G350 van Grob. In het midden de horizontale machinespil (foto’s: Reinold Tomberg)

 

Vijfasser

Centraal tijdens het bezoek stond de nieuwe vijfasser G350 van Grob. Dit is een horizontaal bewerkingscentrum. Grob is met name bekend als machineleverancier van complete lijnen voor de automotive-sector. Met de G350 wordt nadrukkelijk een andere weg ingeslagen: dit is een universele werkplaatsmachine bedoeld voor werkplaatstoepassingen zoals bij toeleveranciers en jobbers.  In vergelijking met andere machine van Grob valt bij de eerste kennismaking meteen op dat de toegankelijkheid van de machine, door de afronding en de grote deur aan de bedieningszijde,  optimaal is.

 

Grob g350 amb

De G350, hier tijdens de AMB 2010, is een vijfassige machine met een bereik van 600 mm x 770 mm x 805 mm (X x Y x Z). De ijlsnelheden over de drie machine-assen zijn respectievelijk 65 m/min, 42 m/min en 90 m/min. Maximale versnelling over de assen is 7 m/s2 (0,7 g). De spil met een HSK-63 opname kan een maximaal toerental bereiken van 18.000 min-1. Als CNC-besturing is er een keuze uit Fanuc, Heidenhain of Siemens

 

Hydrauliekvrij

De G350 wordt door Grob ook aangeprezen als een machine met een ‘Hydraulikfreie Ausführung’.  Hydrauliekvrij wil zeggen dat bij het lossen van het gereedschap, het spannen op de pallet en bij de spaninrichting geen gebruik meer gemaakt wordt van hydraulische aandrijving.  In plaats daarvan is gekozen voor elektromechanische aandrijvingen met servomotoren en schroefspillen. Dit biedt een aantal voordelen:  minder energieverbruik, servomechanisch is een betere regeling mogelijk en door het ontbreken van hydrauliek treedt minder vervuiling door lekolie.

 

In ons land werken bij Hemabo in Hengelo (O) een tweetal machines van Grob.

 

De eerste video bij dit bericht toont de Grob G350 in actie tijdens de AMB 2010, de tweede video is meer een algemene impressie van Grob zelf:

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven