Ga naar hoofdinhoud

Elevator ponst rubber vanaf de rol

Voor het koppelen van buizen ontwikkelde Elevator Holland in Barendrecht een afdichtingssysteem van rubber. F. Hoffmann stelde een perslijn samen voor het ponsen van rubber.

Het afdichtingssysteem van Elevator Holland bestaat uit een 100 mm tot 200 mm brede rubberstrook met een dikte van circa 3  mm die aan weerszijden is voorzien van een golfpatroon. Door de strook rond te vouwen, vallen de golfpatronen in elkaar en wordt een afdichting verkregen. De productielijn die in eerste instantie voor het afdichtingssysteem werd opgezet, bleek onvoldoende te zijn ingericht op het materiaalgedrag van het rubber. Bij het aanbrengen van de golfvorm vervormde het rubber zodanig, dat de uitval groot was en de leverbetrouwbaarheid onvoldoende was. Elevator Holland schakelde systeemspecialist Hoffmann in voor een oplossing.

 

Hoffmann - Elevator Holland 02

De pers is voorzien van een stempel met speciaal profielmatrijs voor het stansen van de gewenste golfvorm (foto’s: F. Hoffmann)

 

Vanaf de rol

Die oplossing werd gevonden in een perslijn bestaande uit een Müller excenterpers, aanvoerapparaat en speciaal vervaardigd stempel. Met deze lijn kan het Barendrechtse bedrijf zelf rubber ponsen vanaf de rol. De excenterpers van het fabrikaat Müller heeft een directe vliegwielaandrijving (zijliggend) met een capaciteit van 450 kN. Met de machine kan een snelheid van 90 slagen/min worden gehaald. De pers is voorzien van een stempel voor het stansen van de gewenste golfvorm. Het stempel is opgebouwd uit een zuilenhuis, productklemming met veren, verstelbare zijgeleiding en koppenklemming. Het gereedschap kapt het materiaal af door middel van een speciaal profielmatrijs.

 

Tangenaanvoerapparaat

Voor de aanvoer van het rubbermateriaal wordt gebruik gemaakt van een pneumatisch mechanisch tangenaanvoerapparaat. Het apparaat wordt door de pers aangestuurd en volgt de pers die in continubedrijf werkt, maar kan -afhankelijk van de lengte- de pers ook zelf aansturen. In de besturing is verder een programma opgenomen, zodat de aanvoer kort wordt onderbroken om de handling voor het verpakken van de producten mogelijk te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven