Ga naar hoofdinhoud

Eerste GrindingHub volgeboekt

GrindingHub wordt in Messe Stuttgart gehouden in 3 hallen op bijna 18.000 vierkante meter netto tentoonstellingsruimte.

Bij GrindingHub zijn de laatste vierkante meters expositieruimte toegewezen. Dat maakt dat de nieuwe vakbeurs 2 weken voor aanvang geheel volgeboekt is, maakt de organisatie bekend. Ruim 370 exposanten uit 23 landen tonen hun producten in 3 hallen op bijna 18.000 vierkante meter netto tentoonstellingsruimte.

“Dit is positief nieuws voor alle bezoekers”, zegt Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van GrindingHub-organisator VDW. “Deze grote belangstelling verhoogt de kans op succes aanzienlijk voor alle bekende leveranciers die naar Stuttgart komen om een uitgebreid overzicht van slijptechnologie te presenteren, inclusief alle belangrijke aspecten ervan. Het bevestigt ons, de organisatoren, ook dat ons concept voor het evenement duidelijk en coherent is.”

VDW is samen met Messe Stuttgart en de Zwitserse vereniging Swissmem organisator van het evenement. Hun kennis van de branche, recente technische trends en van de belangrijkste internationale spelers heeft het mogelijk gemaakt om specifieke onderwerpen te belichten op verschillende speciale stands.

GrindingSolutionParks

Instituten en bedrijven presenteren speciale ontwikkelingsthema’s op twee GrindingSolutionPark-stands. Exposanten op de stand van het Science GrindingSolutionPark in hal 10 (10D10).

Het gaat onder meer om het IFW (Instituut voor Productietechniek en Bewerkingsmachines) van de Universiteit Leibniz Hannover, het IMA (Instituut voor Machinecomponenten) van de Universiteit van Stuttgart, Inspire AG uit Zürich, ISF (het Instituut voor Verspaningstechnologie) van de Technische Universiteit Dortmund, het IWT (Leibniz Instituut voor Materiaalgeoriënteerde Technologieën) uit Bremen en het WZL (Laboratorium voor Bewerkingsmachines en Productietechniek) van de RWTH Aken Universiteit.

“Voortdurend contact met andere onderzoeksinstituten en vooral industriële partners is uiterst belangrijk voor Leibniz-IWT”, zegt Robert Zmich van dit instituut. “Het kan namelijk leiden tot nieuwe onderzoeksvelden als antwoord op actuele problemen die in de industrie spelen. Op GrindingHub kunnen we eindelijk weer een dergelijke dialoog aangaan, face-to-face.”

Op de stand van het Industry GrindingSolutionsPark (7C40) in hal 7 zullen verdere onderzoeksthema’s worden uitgediept. De focus ligt hier op gebruikersspecifieke oplossingen.

Wij zijn zeer verheugd dat we elkaar weer persoonlijk kunnen spreken en weer kunnen netwerken”, benadrukt Hermann Diebold, CEO van Helmut Diebold GmbH & Co. uit Jungingen. “We zullen onze nieuwe machine demonstreren voor het balanceren van slijpschijven in gereedschapslijpmachines.”

Op de speciale stand zullen nog drie andere bedrijven thema’s uit de gehele procesketen presenteren: Grinding Technology Srl uit het Italiaanse Cassine, Hermle Schleiftechnologie GmbH uit Deilingen-Delkhofen en Zollern GmbH & Co. KG uit Herbertingen.

StartupHub

De StartupHub biedt 6 jonge, innovatieve bedrijven de kans om hun ideeën en producten op GrindingHub te tonen. De focus ligt hier op verschillende software-oplossingen, maar ook op cilindrische en niet-cirkelvormige slijpmachines.

“We zijn erg blij dat we op GrindingHub de nieuwste versie van onze berekeningssoftware voor productiebedrijven kunnen onthullen”, zegt Markus Westermeier, medeoprichter en CEO van Spanflug Technologies GmbH uit München. “Het kan ook worden gebruikt om automatisch slijpbewerkingen te berekenen voor gedraaide en gefreesde onderdelen.”

Andere deelnemers aan de StartupHub zijn 3 Zwitserse bedrijven (Rimon Technologies GmbH, G-Elements GmbH en AtlasVR) en 2 Duitse bedrijven: Oculavis en ultraTEC Anlagentechnik Münz GmbH.

umati live

Bij de première van GrindingHub maakt umati van de gelegenheid gebruik om de voordelen van een wereldtaal voor machinebouw te belichten. Het gemeenschappelijke connectiviteitsinitiatief van de VDW en de VDMA (Vereinigung der Mechanikwirtschaft) heeft op de beurs een eigen stand (9D46) in hal 9.

“We kunnen niet wachten om de voordelen van open, gestandaardiseerde interfaces op basis van OPC UA aan een live publiek te presenteren”, vertelt Dr. Alexander Broos, hoofd Onderzoek en Technologie bij de VDW.

“Het merk umati haalt zijn kracht uit het contact tussen oude en nieuwe partners, uit de wederzijdse uitwisselingen die plaatsvinden, en uit de opbouw van een sterk netwerk. Bezoekers kunnen meer te weten komen in de regelmatige reeks van succesvolle ‘Meet the Expert’ sessies.”

Het team op de gezamenlijke stand wordt ondersteund door de projectpartner, het Institute for Control Technology of Machine Tools and Manufacturing Systems (ISW) van de Universiteit van Stuttgart, alsmede umati-partner Orchestra Srl uit Turijn, die al langere tijd met umati werkt.

Exposanten in de startblokken

“Onze exposanten staan in de startblokken en zijn er helemaal klaar voor”, vat Schäfer van de VDW de stemming in de aanloop naar het evenement samen.

“Alle gesprekken die ik heb gevoerd, bevestigen dat er bij alle deelnemers een groot gevoel van verwachting heerst om elkaar weer persoonlijk te ontmoeten en te netwerken.”

“Veel exposanten hebben tijdens de pandemie ook hard gewerkt aan de ontwikkeling van hun producten en zijn nu eindelijk klaar om ze in een live situatie aan hun klanten te presenteren.”

GrindingHub 2022

De allereerste GrindingHub vindt plaats in Stuttgart van 17 tot en met 20 mei 2022. Het is de nieuwe vakbeurs en in deze periode het nieuwe centrum voor slijptechnologie, stelt de organisatie.

Het is de bedoeling dat de beurs om de twee jaar wordt georganiseerd door de VDW, in samenwerking met de Messe Stuttgart en de Schleiftagung, en de sector bewerkingsmachines van Swissmem (de vereniging van de Zwitserse mechanische, elektrische en metaalindustrie).

Belang van slijpen

Slijpen is een van de top 4 fabricageprocessen binnen de werktuigmachine-industrie in Duitsland. In 2021 produceerde de sector volgens officiële statistieken machines ter waarde van 820 miljoen euro. 84% daarvan werd geëxporteerd, waarvan ongeveer de helft naar Europa ging. De grootste afzetmarkten zijn China, de VS en Italië.

Internationaal voerden China, Japan en Duitsland in 2021 de wereldranglijst aan. Volgens schattingen van de VDW heeft de sector slijptechniek in 2021 voor 5,2 miljard euro aan machines geproduceerd.

Meer informatie:

GrindingHub

Lees over GrindingHub in MTL Metaal Magazine (pagina 20) (premium)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven