Eerste 3D-geprinte rvs-brug geopend • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Eerste 3D-geprinte rvs-brug geopend

Koningin Maxima heeft de 3D-geprinte rvs brug officieel geopend.

De 3D-geprinte brug van MX3D in het centrum van Amsterdam is officieel geopend door Koningin Maxima. De ruim 12 meter lange en ruim 6000 kg zware rvs brug is 3D-geprint volgens de Waam (wire arc additive manufacturing)-methode. Het is de eerste 3D-geprinte volledig stalen brug ter wereld

MX3D printte de brug op de bouwlocatie op de NDSM-werf, elders in Amsterdam. Dit gebeurde met grote robots voorzien van een lasapparaat die het vloeibare materiaal laag voor laag opbouwden. Het bedrijf stelt zo tot 80% aan materiaal te kunnen besparen.

Nadat de brug voltooid was, zijn bij de werf eerst diverse tests uitgevoerd voor het begin deze maand naar de huidige locatie werd gebracht.

Digital twin

De voetgangersbrug aan de Oudezijds Achterburgwal heeft ook diverse sensoren die onder meer beschadigingen detecteert of het aantal voetgangers dat van de brug kan gebruikmaakt kan bijhouden, zodat ‘crowd control’ mogelijk is.

Dit geschiedt volgens 3D Printmagazine met een digitale tweeling van de brug die Autodesk samen met The Alan Turing Institute heeft ontwikkeld.

Cobot knipte lintje door

Koningin Maxima heeft de brug op 15 juli officieel geopend. Dit door met een druk op de knop een cobot in werking te stellen die een lintje doorknipte.

De plaatsing van de brug liet wat langer op zich wachten omdat de kademuur op de huidige locatie niet op de zwaarte van de brug berekend was

De brug blijft twee jaar liggen, stelt de gemeente, ook om diverse tests met het 3D-geprinte materiaal uit te voeren. Daarna wordt de oorspronkelijke brug, die nu wordt gerestaureerd, weer teruggeplaatst.

Lees ook:

Waam-technologie (vind Waam-berichten in ons overzicht)

MX3D gaat markt op met 3D-metaalprinten (14 april 2021)

3D-metaalprinten van bouwconstructies (26 februari 2021)

3D-geprinte brug blikvanger in Amsterdam (Metaal Magazine nummer 8, december 2017)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven