Ga naar hoofdinhoud

Een router in 1963

Een router in de jaren 60 van de vorige eeuw was toen niets anders dan… een handfreesmachine. Deze router van fabrikant Scheer A.G, geleverd door Vlessing & Co uit Wassenaar, haalde een toerental van 20.000 omw/min. Het bericht stond precies 60 jaar geleden in Metaal en Kunststof. Dit en meer is te zien in een terugblik in het jubileumnummer van MTL Metaal Magazine.

MTL Metaal Magazine begon in 1963 als Metaal en Kunststof; “universeel weekblad voor fabriek en werkplaats”. Wie oude nummers doorbladert ziet vooral hoe snel de tijd gaat. Maar ook hoe razend interessant met de kennis van vandaag terugkijken is.

Het nieuwe vakblad was volgens de toenmalige hoofdredacteur Th. Dutman nodig omdat “uit uitgebreide verkenningen is gebleken dat er behoefte aan bestaat”. Het gaat om voorlichting op technisch en bedrijfseconomisch gebied en het verband tussen beide gebieden om “U in kort bestek zo volledig mogelijk te informeren”. Jawel, de lezer werd toen nog met U (met een hoofdletter u) aangesproken.

Het blad werd uitgegeven door uitgeverij Misset, dat later Elsevier en Reed Business werd. In 2010 kwam Metaal Magazine onder de vleugels van uitgeverij Eisma. Het vakblad is in die 60 jaar altijd in Doetinchem gebleven.

De eerdere vakbladen vallen vooral op door het dunne, nu wat vergeelde krantenpapier met veel kleine lettertjes, weinig foto’s (alle in zwartwit) en dikwijls wetenschappelijke benaderingen met veel bronvermeldingen en referenties.

De toon wordt in het eerste nummer al direct gezet met het artikel ‘Framebreuk bij het ponsen op een excenterpers’, met diverse formules, en daarna ‘Mechanisch bewerken van roestvrij staal’ dat geïllustreerd wordt met grafieken en technische tekeningen.

Voor het maken van ronde gaten in metaal zijn in 1963 deze moderne machines beschikbaar.

Er waren bedrijfsportretten van metaalbedrijven, een technische vraagbaak, nieuwe producten, een aparte rubriek Industriële vormgeving en heel veel kleine advertenties, waaronder ook ‘kleintjes’ met gevraagde en aangeboden machines. Het bedrijfseconomisch aspect komt onder meer tot uiting in fiscale artikelen (bijvoorbeeld rond studiekosten).

De Franse fabrikant P. Huré presenteerde op de Voorjaarsbeurs van 1963 in Utrecht een nieuwe freeskop. “Iedere frezer ziet er tegenop wanneer hij de verticale kop moet aanbrengen. Hier wordt dit een werk van twee minuten, omdat deze kop zowel verticaal als horizontaal (met alle tussenstanden) in een machine-onderdeel is verenigd.

In de speciale jubileumuitgave blikt MTL Metaal Magazine terug met veel oude foto’s, bijvoorbeeld ook naar ‘moderne’ onderwerpen als robotisering, digitalisering (databanken met floppy disks), ponsbanden, bewerkingscentra, de “microcomputer of PC”, agv’s, kunststoffen, glasvezelversterkt, epoxy, Voorjaarsbeurs, Techni-Show/VAT, maar ook bekende of inmiddels vervlogen bedrijfsnamen.

Bekijk het jubileumnummer (premium)

Blik terug naar nog meer oude zwartwit foto’s (premium)

Koop het jubileumnummer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven